In 2016 startten de dames hun uitvaartonderneming ,,op een eigenwijze manier
In 2016 startten de dames hun uitvaartonderneming ,,op een eigenwijze manier". Foto: Leonie Gravesteijn

Een uitvaart op eigen wijze

Algemeen

BARENDRECHT - Wiesje Hallewas en Jolanda Roos vormen samen een duo in de uitvaartbranche. In 2016 startten zij met 'Gewoon Bijzonder Afscheid', een uitvaartonderneming die het net even anders aanpakt. ,,Op een eigenwijze manier", zegt Wiesje. ,,Waardoor de uitvaart helemaal in het teken van de overledene komt te staan."

De twee dames gaan geen uitdaging uit de weg. Ze regelen en organiseren alles tot in de kleinste details. Ook na afloop zijn er contactmomenten.
Geen mantelpakjes voor de dames, maar kleding die afgestemd is op het soort uitvaart. Geen folders waar families kisten en bloemen in uit kunnen zoeken, maar eerst een goed gesprek om de wensen te leren kennen.

Wiesje en Jolanda leerden elkaar via hun kinderen kennen en werkten samen in de kantine van voetbalvereniging Smitshoek. De samenwerking verliep heel goed en toen ze samen een keer op een begrafenis aanwezig waren, merkten zij dat er zoveel anders zou kunnen. Zo werd het plan geboren om een uitvaartonderneming te starten. Jolanda werkt in de Daniel den Hoed kliniek en Wiesje komt uit de bruiloftenbranche.

,,Als we worden gebeld, gaan we altijd met z'n tweeën naar het eerste gesprek. We luisteren eerst goed naar de familie en proberen te achterhalen wat er bij de overledene past. We zijn niet van de standaard uitvaarten. Uiteraard kan dat wel, maar we proberen juist ander soort locaties te vinden die beter passen. Zo hebben we eens een theater afgehuurd voor de uitvaart van een jongetje van vier jaar. Hij was gek op het theater. Of de locatie aan het water voor een fervent watersportliefhebber. Het blijkt dat veel locaties ook te huren zijn voor een uitvaart", vertelt Wiesje.

,,We werken met ceremoniesprekers. Zij zijn de rode draad tijdens de afscheidsdienst. We hebben er verschillende in ons netwerk en kijken goed wie er bij welke familie past", vult Jolanda aan. ,,Sommige mensen die weten dat zij niet meer lang te leven hebben en het prettig vinden de regie te hebben over hun eigen uitvaart, bespreken met ons de mogelijkheden."

Het is intensief werk en er komen veel emoties bij kijken, maar de dames zijn heel enthousiast over hun werk.
,,Het is werk met een lach en een traan. Door de herinneringen die tijdens de gesprekken worden opgehaald, wordt er ook wel eens gelachen", vertelt Jolanda.
,,We doen het net allemaal even anders en we geloven er dan ook in dat een uitvaart die helemaal op maat georganiseerd is, de toekomst is", vult Wiesje aan.

Kijk voor meer informatie op www.gewoonbijzonderafscheid.nl.

Advertenties uit de krant