Afbeelding

Column Melvin: Treinen door Europa voor slimme en rijke mensen

Algemeen

Een paar weken geleden ontving ik een mail van de NS. Deze keer gelukkig niet over de aangepaste privacy voorwaarde, maar over iets anders. De EU gaat namelijk 15.000 treinkaartjes weggeven aan jongeren, zodat ze kosteloos kunnen ontdekken welke wonderen er allemaal te vinden zijn op dit continent. Vol enthousiasme drukte ik daarom op de link om me aan te melden, maar helaas. De actie is alleen bestemd voor jongeren die dit jaar achttien worden. Helaas ben ik dus net een jaartje te laat geboren.

Het plan voor deze gratis treinkaartjes komt van de Duitse Europarlementariër Manfred Weber. Met dit plan wil hij mensen uit de EU bij elkaar brengen. Ook moeten de jongeren zo inzien dat het in Europa niet alleen om politiek gaat, maar ook om de cultuur. Het plan moet de Europese integratie versterken.

De jongeren die dit jaar dus achttien jaar zijn geworden maken wel kans op een van die felbegeerde kaartjes om gratis op vakantie te gaan. Al ziet de Europese Unie het niet zomaar als gratis vakantie. De uitverkorenen moeten zich namelijk opstellen als een DiscoverEU-ambassadeur. Hun reiservaring moeten ze delen op social media en er moeten foto's worden gemaakt voor een tentoonstelling in het Europese parlement. Daarnaast moet je minimaal vier verschillenden EU landen bezoeken. Dit om te voorkomen dat de jongeren een retourtje naar Zuid-Frankrijk nemen om vervolgens drie weken op het strand te liggen. Overigens is dat nog steeds mogelijk als je in Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië aan het strand gaat liggen.

Hoewel heel veel mensen dit plan van de EU toejuichen zijn er ook een aantal minder enthousiaste mensen. Omdat er maar 15.000 kaartjes beschikbaar zijn gaat de EU een selectie maken door de jongeren vijf quizvragen over het Europese erfgoed te stellen. Daarnaast is de reis wel gratis, maar moet het verblijf wel zelf betaalt worden. Het komt er dus op neer dat je slim en rijk moet zijn om een kaartje te krijgen en over het algemeen kunnen slimme rijke mensen zelf wel een kaart betalen. Overigens vind ik het wel een geweldig plan, dus nu maar hopen dat er volgend jaar weer zo'n actie wordt gehouden.

Melvin

Advertenties uit de krant