Afbeelding

Midzomernachtwandeling

Algemeen

BARENDRECHT - Natuurvereniging IJsselmonde houdt zaterdag 23 juni een bijzondere wandeling in de late avond. Een tocht waarbij uilen naar elkaar roepen en vleermuizen door de lucht scheren. Omdat je veel minder ziet, hoor je meer. De zintuigen werken op volle toeren om het ontbreken van daglicht te compenseren. In de nacht laat de natuur zich van een heel andere kant zien. De viering van midzomernacht werd in vroegere tijden gelinkt aan de zomerzonnewende op 21 juni.

De mensen geloofden dat planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hebben en plukten ze op deze nacht. Vreugdevuren werden ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam.

Een week later is het volle maan. Mogelijk is er op deze avond al de zogenoemde maanillusie. Een merkwaardig verschijnsel berustend op gezichtsbedrog. Na afloop krijgt elke deelnemer een boekje over deze maanillusie, waarin de wetenschappelijke onderbouwing van dit fenomeen staat.

Iedereen vanaf vijftien jaar kan meelopen. Het startpunt is de laatst halte van tramlijn 25, bij de keerlus aan de Portlandse Baan te Barendrecht. De wandeling begint om 21.30 uur. Er wordt maximaal acht kilometer gelopen. Aanmelden kan via mrjschepers@hotmail.com en 0610701391. Kijk voor meer informatie op www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl.

Advertenties uit de krant