Afbeelding

Leerlingen SBO De Wijngaard krijgen les in vissen

Algemeen

BARENDRECHT - Verdeeld over vier dagen hebben leerlingen van SBO De Wijngaard een bijzondere dag beleefd. Sportvisserij Nederland was op uitnodiging van de school gekomen om voorlichting te geven over deze oer Hollandse sport en aanverwante zaken. Met een tas vol lesmateriaal was Arie Gramsma, zelf een fervent sportvisser en als vrijwilliger verbonden aan de overkoepelende organisatie van alle visverenigingen, naar Barendrecht afgereisd om de kinderen voorlichting te geven over de sportvisserij.

's Morgens kregen de kinderen van de school voor speciaal basisonderwijs, theorieles. Daarin werden zaken als de leefomgeving van de vissen, het verschil tussen een zoet- en zoutwatervis en de verschillende vissoorten besproken. Maar ook de flora en fauna in - en om het water kwamen aan de beurt. Het onthaken van een vis werd geoefend op nepvisjes.

Na de lunch was het tijd voor de praktijk. Arie: ,,Het was de bedoeling om in de sloten rondom de school te vissen maar die singels zitten vol waterplanten en het riet aan de oever maakt vissen bijna onmogelijk. Misschien wel een punt van aandacht voor de gemeente", geeft hij als tip mee. ,,Ik was dan ook erg blij met het aanbod van hengelsportvereniging De Grote Put om gebruik te maken van hun viswater.

Gewapend met hengels togen de kinderen naar het viswater aan de Boezemweg. De plek waar eens het zwembad van Barendrecht was en waar badmeester Gerard van den Burg buiten de zwemuren zelf zijn hengeltje uitgooide. De eerste uitdaging was om de maden aan de haak te krijgen. Voor velen geen probleem, maar voor sommigen was dit al een brug te ver. Gelukkig stonden leden van De Grote Put klaar om te helpen.

Vissen is een sport waar je vooral geduld en grote concentratie voor moet hebben. Juist voor deze kinderen van De Wijngaard is dit een probleem. Blij waren ze dan ook dat de vissen niet lang op zich lieten wachten. Kort nadat de dobber in het water lag, ging hij al onder. De eerste voorn meldde zich en werd aan de kant gehaald. Blijdschap alom. Voorzichtig volgens het geleerde principe onthaken, vis terugzetten en weer verder. De Put blijkt goed viswater. Per middag werden er over de honderd vissen gevangen.

Met een tas vol documentatie en een basiscertificaat sportvissen op zak gingen de kinderen  een ervaring rijker naar huis.

De Put is verpacht viswater waar alleen met vergunning gevist mag worden. www.degroteput.nl.

Advertenties uit de krant