Afbeelding

Tessa Vugts/Tante T. (41)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

In 2014 ben ik begonnen met mijn werk als Tante T. Ik doe improvisatietheater en geef les aan kinderen op scholen en bij CultuurLocaal. En ik train leerkrachten om spel te gebruiken in de lessen. Ook treed ik zelf op. Hiervoor ben ik ruim elf jaar leerkracht geweest van de onderbouw op de Dr. Schaepmanschool aan de Marijkesingel. Ik ben vrijwilliger bij stichting Make a Wish en misschien kennen mensen mij nog van de toneelrol die ik speelde bij het toneelstuk Kapoen dat werd uitgevoerd door de Waterdragers.

Hoe leuk is het om Tante T. te zijn?

Ik kan er al mijn creativiteit in kwijt. Het is alsof ik altijd 'winkeltje' speel. Heerlijk vind ik dat. Zelfs als ik een factuur maak, voelt het als spelen.
Het is super leuk om met kinderen te werken. Ik vind ook dat mensen zolang mogelijk kind moeten blijven. De wereld door de bril van een kind is zoveel mooier.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben met mijn jeugdliefde Andries getrouwd. We zijn al 26 jaar samen waarvan dertien jaar getrouwd. Onze zoon Jurre is elf jaar. Eens in de twee/drie weken komt onze pleegzoon Thomairo een weekend bij ons. Dan zijn er ook nog hond Cooper en kat Cleo.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

De vakanties met mijn oom en tante. Wij waren thuis met drie meiden, zij met drie jongens. Deze vakanties voelden als avontuur. We gingen de natuur in, haalden veel geintjes uit en bouwden hutten.

Waar word je gelukkig van?

Van spelen uiteraard. Ik probeer het spel te zien in alles wat ik doe. Ik word ook gelukkig van mooie reizen, chocolade, lekker eten, kinderen, dansen en wandelingen in de natuur.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Ik kan me soms verdrietig voelen uit onmacht of omdat iets anders loopt dan dat ik had gehoopt. Dan ben ik teleurgesteld in mezelf. Maar gelukkig kan ik wel snel schakelen.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik zou nog meer van het nu moeten gaan genieten. Daar ben ik al in gegroeid, maar ik hoop het nog beter te leren. Ik zou ook graag nog een spelvormenboek schrijven. Dat zal nog wel even op zich laten wachten, maar het idee ligt er.

Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?

Spontaan, creatief, eigenwijs, vrolijk en druk met van alles.

Hoe sta je 's morgens op?

Als ik opsta, kijk ik eerst naar buiten wat voor weer het is. Daarna begin ik met mijn yoga en pilatesoefeningen. Ik doe nog een korte meditatie en daarna ga ik samen met Jurre ontbijten.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Chips. Het liefst naturel met dipsaus. Ik kan het maar beter niet in huis hebben, want als er een aangebroken zak ligt, kan ik zelfs in de ochtend me daar al aan te buiten gaan.

Wat vind je stom?

Negatieve mensen. Je mag best eens mopperen, maar alles maar negatief zien, schiet natuurlijk niet op. Ook ongelijkheid tussen mensen. Ze niet accepteren zoals ze zijn.

Wat heb je geleerd van je moeder?

Zorgen voor anderen. Zij heeft me ook zeker geïnspireerd om vrijwilligerswerk te gaan doen. Inmiddels doe ik dat al dertien jaar.

Waar kijk je naar op televisie?

Grey's Anatomy. En tijdens saaie momenten zoals strijken of koken, zet ik TLC aan. Programma's als 'Say yes to the dress' zijn dan een welkome afleiding. Overigens vind ik koken niet echt saai, maar omdat ik veel zelf maak en het liefst zonder suiker en met weinig vetten kook, duurt het vaak een stuk langer om iets klaar te maken.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Ik zou mezelf wel iets meer rust gunnen. Ik ga altijd maar door, heb veel nieuwe ideeën. Soms zou ik ook moeten kunnen zeggen: en nu even niks.

Wie heb je voor het laatst gebeld?

Dat was Andries. We zijn bezig met de verbouwing van ons huis en de trap was net gedaan. Ik heb hem laten weten hoe mooi het is geworden.

Wat is je favoriete quote?

Alles mag, als het maar leuk is. Dat is er eentje van oma Fladder. Ik vind ook dat je iedere dag een keer stout moet zijn. Dat zeg ik ook tegen de kinderen. Het is goed voor de creativiteit.

Ook iemand opgeven voor deze rubriek? Mail naar astrid@baruitgeverij.nl.

Advertenties uit de krant