Foto's Riekelt Pasterkamp, ANP
Foto's Riekelt Pasterkamp, ANP

Rehobothschool ontmoet koning

Algemeen

BARENDRECHT - De leerlingen van groep 6/7 van de Rehobôthschool wonnen veertien dagen gelden de eerste prijs van de door het Veteraneninstituut georganiseerde fotowedstrijd. Bij die gelegenheid overhandigde burgemeester Jan van Belzen aan Sophie van Es de gouden camera, het bijgevoegde certificaat en de uitnodiging met haar klasgenoten om op zaterdag 30 juni aanwezig te zijn op de Veteranendag in Den Haag.

Sophie en haar klas vertrokken 's morgens even na achten in de bus die hen, met hun leerkrachten en burgemeester Van Belzen naar Den Haag bracht voor de jaarlijkse Veteranendag in Den Haag. De hele klas toog naar de Ridderzaal voor de ceremonie met onder meer koning Willem-Alexander, premier Rutte, andere gasten en een grote groep uitgenodigde veteranen. Na een eerste bezoekje aan de Ridderzaal ging de klas op de foto met mevrouw Broekers-Knol, de voorzitter van de Eerste kamer. Nadat de klas had plaatsgenomen in de Ridderzaal arriveerden de verschillende hoge gasten onder wie de Koning, minister-president Rutte, de chef defensiestaf luitenant-admiraal Bauer en vele andere gasten en veteranen.

Al meteen bij aanvang werd de klas in het bijzonder welkom geheten en klonk een spontaan applaus voor de winnares en haar klasgenoten. De klas hoorde verhalen van veteranen aan, een toespraak van de minister-president en verschillende muzikale intermezzo's. Op het Binnenhof werd de hele ceremonie van de medaille-uitreiking door de Koning door de klas gevolgd vanaf gereserveerde tribuneplaatsen. In de lunchpauze bereikten de zenuwen het hoogtepunt, toen bekend werd dat de koning in aantocht was.

Na de lunch was het wachten op Koning Willem-Alexander, die gekleed was als admiraal. Eerst kwam de minister van Defensie, mevrouw Bijleveld en haar staatssecretaris mevrouw Visser. Zij hebben de kinderen gefeliciteerd met hun resultaat. Daarna kwamen onder meer de voorzitter van de Raad van State, de heer Donner en daarna de minister-president. Ook hij feliciteerde de kinderen van harte. Toen verscheen de koning en met een hartelijk 'Barendrecht' en 'Wie is de winnares' trad hij de groep tegemoet en kreeg Sophie een hand. Ze overhandigde een vergrootte versie van haar winnende foto en een boekje met alle finalisten. De koning sprak enkele woorden met de groep en nodigde de leerlingen uit voor een groepsfoto. Na dit moment namen de leerlingen hun plaats in op de tribune langs het defilé en zagen zij honderden militairen, voertuigen en vliegtuigen langs- en over komen. Een dag om nooit te vergeten! En nu nog wachten op de dag dat de hele groep een luchtreis boven Nederland gaat maken in een DC-3 Dakota. Al met al een welverdiende beloning voor een grootse prestatie.

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant