Afbeelding

Scoutinggroep vrijwel energieneutraal

Algemeen

BARENDRECHT - De scouts van Jhr. Beelaerts van Blokland op bedrijventerrein Bijdorp in Barendrecht laten de zon voor hun energievoorziening zorgen: sinds kort liggen er zonnepanelen op het dak van het scoutinggebouw.

Binnen scouting is op een verantwoorde manier omgaan met de omgeving een belangrijk onderdeel van de spelvisie. De organisatie heeft daardoor al een groen imago en duurzame energie past hierbij. Jhr. Beelaerts van Blokland besloot twee jaar geleden een traject te starten met het doel het clubhuis te vergroenen. Sluitstuk van dit traject, waarin eerder de verlichting en de verwarming aangepakt werden, was de plaatsing van twintig zonnepanelen. Deze kunnen met een verwachte opbrengst van 4500 KWh een groot deel van het elektriciteitsgebruik van de groep opwekken.

Er is lang gesproken over de financiële haalbaarheid van de benodigde investering. Mede door het wisselende beleid van de lokale en landelijke overheden is de terugverdientijd moeilijk vast te stellen. Landelijk is er sprake van een toekomstige verlaging van de stroomprijs. Lokaal verleent de gemeente weliswaar subsidies voor vergroening van sportverenigingen, maar valt de scouting hier buiten.

Het was uiteindelijk een aanbod van firma Groen Installatietechniek uit Barendrecht dat het bestuur over de streep trok. De firma is al jaren aan de scouting verbonden en heeft de panelen op gunstige voorwaarden geïnstalleerd. Zo leverde zij met haar expertise een bijdrage aan de duurzaamheid van het scoutingclubhuis en Barendrecht. De panelen zullen naar verwachting na twaalf jaar zijn terugverdiend en leveren de komende 25 jaar een goed rendement.

Bovendien gaan zo ook de maandlasten voor het gebouw omlaag. Met recht een win-winsituatie dankzij een firma die haar naam eer aan doet: Groen Installatietechniek, aldus de scoutinggroep

Advertenties uit de krant