Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: Verveling

Het is inmiddels al een paar weken lang zomervakantie. De meeste mensen zijn al op het punt waarop ze niet meer precies weten welke dag het is en iedereen geniet van zijn vrije tijd. Toch zijn er ook veel mensen die niet weten wat ze met al hun tijd moeten doen. Na meer dan tien maanden achter elkaar naar school te gaan of te werken kan een lange periode van rust soms best als vervelend worden ervaren.

De beste manier om deze verveling uit de weg te gaan is natuurlijk door op vakantie te gaan, wat de meeste mensen dan ook doen. Toch krijgen sommigen als ze terug komen, of zelfs als ze nog op vakantie zijn, een gevoel van rusteloosheid. Ze krijgen genoeg van het zonnen, zwemmen en luieren en verlangen naar wat actie. Het brein heeft behoefte aan meer prikkels.

Voor veel mensen zit er een negatief gevoel aan dit tekort aan prikkels. In het oude Griekenland werd verveling zelfs in verband gebracht met gemakzucht en traagheid, één van de zeven hoofdzonden. Verveling is dus iets wat je koste wat het kost uit de weg moet gaan. Toch heeft verveling voor de mens wel een positief effect.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is namelijk gebleken dat verveling een evolutionaire emotie is die van belang is voor de mens, net als angst en blijdschap. Als je je verveelt wordt je brein gestimuleerd om iets nuttigs te gaan doen. In de oertijd kwam het erop neer dat mensen die zichzelf verveelde maar extra eten gingen zoeken. Tegenwoordig heeft dit echter zijn werking verloren, want de meeste mensen grijpen bij verveling al snel naar hun smartphone. Instagram en Facebook zijn nou niet bepaald nuttig te noemen.

Gelukkig is er nog een andere, wel nuttige functie van verveling: creativiteit. Als het brein zich verveelt raakt het in een zogenoemde 'dagdroom toestand'. Je brein gaat wanhopig opzoek naar prikkels, maar aangezien deze er niet zijn moet hij ze zelf verzinnen. Dat levert dus creatieve gedachtes op.

Ook al zijn deze vakantiedagen vaak ontzettend saai, soms kan het toch lonen om jezelf eens dood te vervelen. Want wie weet ontdek je wel een manier om door de tijd te reizen vanuit je luie strandstoel.

Meer berichten