De trimbaan bij de Oude Maas is een prachtig natuurgebied.
De trimbaan bij de Oude Maas is een prachtig natuurgebied. Foto: Ronald Hooijmeijer

Trimbaan geeft onveilig gevoel

Algemeen

BARENDRECHT - Net voor de zomervakantie werd in de raadsvergadering door EVB, VVD, SPG-CU en CDA een motie ingediend voor meer veiligheid op de trimbaan langs de Oude Maas. Iedere Barendrechter weet dat dit stukje natuur ook bekend staat als homo-ontmoetingsplaats. Via Google zijn er tal van sites waar dit stukje Barendrechts gebied naar boven komt als men op zoek is naar homoseks. Dat is nu juist hetgeen wat een onveilig gevoel geeft.

Door Astrid Potuijt

Ik mag mezelf sinds een aantal maanden ook hardloper noemen, dus besloot ik eens een kijkje te gaan nemen. Het is een mooi stukje natuur. Op het parkeerterrein staan diverse auto's met mannelijke bestuurders. Ik parkeer mijn fiets aan het begin van de trimbaan. Ik weet natuurlijk wat deze mannen hier doen. Het geeft me niet direct een onveilig gevoel, maar het voelt wel raar.

Tijdens het hardlopen kom ik maar een stuk of vijf mensen tegen. Een ouder stel met hond. De vrouw geeft aan, na mijn vraag of ze hier vaak komen, dat ze hier nooit alleen zal gaan lopen. Maar zo samen wil ze wel. ,,Het is prachtig en stil hier." Verderop komt een man aanrennen met zijn zoontje op de fiets naast hem. Ik moet even mijn pas versnellen om hem wat vragen te stellen. ,,Ik kom hier nooit 's avonds", zegt hij. ,,Ook niet als ze verlichting gaan plaatsen. Ik heb verder geen last van die ontmoetingen, maar een fijn idee is het natuurlijk niet."

'Verlichting zal dat onveilige gevoel niet veel beter maken'

Een jonge vrouw rent langs de trimbaan, want op de trimbaan vindt ze het niet prettig en twee wandelaars zeggen dat ze er eigenlijk geen last van hebben. ,,Zij doen hun ding en wij de onze", zeggen ze. Via social media heb ik van te voren ook mijn vragen uitgezet. De antwoorden zijn doorgaans hetzelfde. Het is een mooi stuk natuur en de meeste mensen willen er wel gebruik van maken, maar vermijden de avonduren. Verlichting zal het niet beter maken.

Ik spot vieze servetten op de baan en gebruikte condooms. Niet echt een fijn gezicht. Ik houd mijn oren gespitst en vraag me telkens af of vogels dat ritselen in de struiken veroorzaken of mensen. Weer bij het begin van de baan zie ik nog steeds dezelfde automobilisten staan. Door al mijn gesprekjes, is het zeker een uur later.

Er komt een man aanrijden, die in nette kleding met een fles water in de hand de trimbaan oploopt. ,,Ik kom hier om even pauze te houden", zegt hij met een stalen gezicht. ,,Nee, ik voel me hier niet onveilig en stop hier vaker voor een wandeling tussendoor." Het kan natuurlijk best waar zijn, maar toch.

Een andere man zit in zijn auto en wil best vertellen wat hij daar doet. Op zijn oude versleten trimschoenen en met een zwaar sjekkie tussen zijn vingers stapt hij uit en vertelt dat hij net heeft gerend en nu zit bij te komen. Ik moet lachen om dit ongeloofwaardige verhaal. Vooral omdat hij zeker al een uur in die auto zit.

Dan zie ik een politiewagen het parkeerterrein oprijden. Ze rijden een rondje en weg zijn ze weer. Een trimmer rent mij voorbij – ik haal hem buiten adem in – en stel mijn vragen. ,,Weet je, seks in het openbaar is verboden. Dus zou het aangepakt kunnen worden", zegt hij, terwijl hij gelukkig stil blijft staan en ik op adem kan komen. ,,Misschien moet er gekeken worden naar een ander stukje natuur waar minder mensen komen. Net zoiets als een naaktstrand. Dat je weet wat je kan aantreffen als je daar gaat wandelen. De trimbaan is daar geen goede plek voor. Mensen blijven hier nu weg en dat is toch zonde. Als het hier een beetje opgeknapt wordt en gehandhaafd, zullen er veel hardlopers plezier aan kunnen beleven."

Iemand oppert ook nog om iets met de nieuwe stormbaan te doen of een samenwerking met de sauna aan te gaan, omdat daar kleedruimtes en kluisjes aanwezig zijn. In het weekend is er een aantal hardloopgroepjes dat gebruik maakt van de baan en komen er families barbecueën. Ook hoor ik dat er een aantal jongeren graag 's avonds naar deze plek komt om de 'homo's' in elkaar te slaan. Of dat waar is, kan ik niet zeggen. Ik heb weinig zin om dat te gaan uitzoeken.

Feit blijft wel dat de trimbaan – zeker in de avonduren – geen veilig gevoel geeft bij de meeste mensen. En dat verlichting dat gevoel niet veel beter zal maken. Handhaving misschien wel.
In oktober komt wethouder Peter Luijendijk bij de raad met een voorstel terug op de motie.
Gelukkig hebben we in Barendrecht genoeg andere leuke routes, mooie fietspaden en natuur om in te hardlopen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant