Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: Vakantie… uitgelezen kans

Een boek pakken, kan overal; langs de Franse rivièra of aan de rand van het lago Italiano of boven in die Sweizer Berge of gewoon op het Nederlandse strand. Je vergeet dan even de tijd, je wordt meegesleept door de hoofdpersoon en je zucht als je de laatste bladzijde omslaat. Maar waarom doen zo weinig mensen het? De vakantie is wel de 'uitgelezen' kans om even lekker een boek te pakken en weg te zwijmelen in een andere wereld.

Tussen 2006 en 2016 is het percentage lezers van 90 naar 72 gedaald en zijn we op de wereldranglijst van de tweede naar de veertiende plek gezakt als het gaat om leesniveau onder kinderen. Met andere woorden: mensen pakken massaal geen dikke pil meer om zich vervolgens in een stoel te nestelen en voor de komende uren zoet te zijn met echte literatuur. In plaats daarvan gaan we zitten multitasken: een boek op schoot en mobiele telefoon als boekenlegger. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat zo'n multimedia-boekenlegger ervoor zorgt dat je minder opslaat van wat je leest.

Wil je weten of het waar is? Ga naar een willekeurig strand en loop maar tussen de mensen door. Tel er honderd uit en ik denk dat je niet eens tien mensen tegenkomt die een boek in hun handen hebben.
Maar waarom dan niet? Ik bedoel, boeken zijn er genoeg, schrijvers zijn er genoeg, potentiële lezers zijn er genoeg, tijd… naja dat is misschien een dingetje, maar tijd kan je maken. Al lees je maar dertig minuten per dag geconcentreerd een boek. Dat is in een jaar al 10.950 minuten literatuur dat je moet verwerken. Allicht dat je er iets van opsteekt.

Voor volgend jaar heb ik het voornemen om meer te gaan lezen dan het afgelopen jaar. Misschien dat me dat wel gaat lukken, aangezien ik iedere dag in twee uur heen en weer naar Tilburg ga voor mijn opleiding.
Voor nu ben je door het lezen van mijn column al een eindje op weg om aan de dertig minuten per dag te komen.

Florian

Meer berichten