Afbeelding

Lekkerrrr ……..ijs

Algemeen

Bij mooi weer hoort ijs. Daar is geen twijfel over mogelijk. Dat merken de ijssalons en de ijscokarretjes heel goed. Zodra de zon schijnt, verkopen ze meer ijsjes. Het is dus een goed seizoen voor de ijverkopers.

Tasman
Bij Tasman in Rhoon is Ed Verwoerd de bedrijfsleider. Hier verkopen ze heel bijzonder ijs. Verser kan eigenlijk niet, want ze kopen de melk rechtstreeks bij veehouder van Hilten uit Rhoon. De rauwe melk wordt daarna in eigen bedrijf gepasteuriseerd en naar geheime recepten verwerkt tot ijs. ,,Recepten hebben wij niet op papier", zegt Ed. ,,Die zitten in mijn hoofd", lacht hij. Dat brengt hem ver, want in 2013 werd Ed uitgeroepen tot tweede beste ijsmaker van Nederland. Trots prijkt de beker op de verkoopvitrine waar al het lekkers in staat.

Bijzondere smaken worden in de ijsmakerij steeds weer ontwikkeld. Inspiratie komt veel van de ijsbeurs waar Ed met Tamara – die net als hij opgeleid werd aan de vakschool in Wageningen – samen naar toe gaan. Zo hebben ze bijvoorbeeld haringijs en tomaten-basilicumijs en wat te denken van spekkoekijs ontwikkeld. Het ijs met de hele bijzondere smaken wordt vaak op verzoek van restaurants ontwikkeld. Ze zijn iet voor de verkoop aan het grote publiek. Zo zijn bij Tasman voortdurend opzoek naar vernieuwing. Binnen enkele weken zal er iets nieuws worden gepresenteerd. Schepijs op een stokje.

Favoriet van de klanten is momenteel sinasappelkwarkijs. De grootste uitdaging is volgens Ed de kwaliteit constant te houden. Tasman ligt langs de landelijke puntenfietsroute. Het fietsenrek is dan ook met deze dagen constant goed gevuld door voorbijgangers die even van een lekker ijsje genieten.

Hemels
Bij Hemels in Barendrecht is het de laatste weken ook druk. Bert en Esther Noteboom werken hard en draaien een goed ijsseizoen. De openingstijden zijn variabel met dit weer. Zolang er nog klanten zijn, gaan ze niet dicht. Bert laat ons zien hoe hij het ijs maakt en dat eigenlijk alles mogelijk is. Op dit moment ligt er dropijs is de vitrine. Smurfenijs (blauw ijs dat smaakt naar vanille met karamel) is nog steeds de topper bij de kinderen. De kleur en het smurfensnoepjes bovenop spreken tot de verbeelding. Ook Evi (7) geniet van een smurfenijsje. Toch kiest ze niet altijd voor het blauwe ijs. Ook chocolade en stracciatella is favoriet bij haar. ,,Wij verkopen met het warme weer meer vruchtenijs. Dan gaan de klanten voor een frisse smaak. Met iets minder mooi weer blijft chocolade ijs een topper", vertelt Bert. ,,Eigenlijk kan je ieder soort ijs maken dat je maar wilt. Andijvie en bietenijs bijvoorbeeld. Maar dat wordt dan meer gebruikt als amuse."

Beneden staat de ijsmachine waar Bert iedere dag begint met het 'witte' ijs om zo steeds donker te gaan. Chocolade is dus als laatste aan de beurt. Hier wordt ook geëxperimenteerd met de verschillende smaken. In oktober stopt het ijsseizoen, maar met de kerst zijn de ijstaarten alweer verkrijgbaar.

Tuk Tuk
Tuk Tuk ijs rijdt met mooi weer door de straten van Ridderkerk. Leo Nooteboom rijdt al voor het zesde seizoen, met zijn gele karretje in zijn gele shirt en gele slippers, door de wijken. Via Facebook kan men precies zien waar hij zich die avond bevindt. De reacties onder zijn berichten laten zien dat hij een graag geziene gast is. Er worden zelfs foto's geplaatst van wachtende kinderen op de stoep. In 't Zand komt hij altijd op vrijdagavond. De bewoners kijken iedere week weer uit naar zijn komst. Ze hebben meteen een reden om gezellig met de buurtbewoners samen te komen. Drankje erbij en voor Leo een mooi moment om even pauze te houden. Tien soorten ijs heeft hij in zijn wagen. De honden weten ook al dat ze een hoorntje krijgen als de bel van Leo's Tuk Tuk door de straten klinkt. Na een praatje gaat de klep open en worden de ijsjes geschept. Cakebeslag ijs gaat hard momenteel. De kleine Saar wordt in haar kinderstoel voor de kar gezet en geniet van haar ijsje. Haar broertje eet niet snel genoeg en raakt zijn hoorntje kwijt aan de buurhond. Leo rookt nog even een sjekkie en dan vertrekt hij weer. Met zijn zwaaiende bel op naar de volgende straat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant