Afbeelding

Sportvelden smachten naar regen

Algemeen

BARENDRECHT – Net als heel Nederland kijken ook de sportvelden in de regio reikhalzend uit naar een stevige regenbui, maar nog liever een aantal dagen regen.

Over een paar weken begint de voetbalcompetitie. De voorbereiding daarvoor is in volle gang. Tot nu toe lijkt de droogte geen vat te hebben op het oefen- en wedstrijdprogramma.

Maar daarvoor is wel veel werk verzet. De groenbeheerders hebben de laatste weken alle zeilen moeten bijzetten om de natuurgrasvelden op de sportcomplexen in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk groen te houden. Er is met flinke regelmaat gesproeid, en dat heeft de grootste schade kunnen voorkomen. Want bodemstress en gras-stress – vaktermen uit de branche – liggen op de loer.

,,Maar beregenen is toch echt wat anders dan een goeie regenbui'', zegt een woordvoerder van Van Huizen Groenvoorzieningen, het bedrijf dat de sportvelden in Barendrecht en Ridderkerk onderhoudt. Want al dat water verdampt gewoon, als het later op de dag de zon de temperatuur laat stijgen tot waarden rond de dertig graden. De medewerkers van het Barendrechtse bedrijf zijn al heel wat dagen in alle vroegte in de weer geweest met het plaatsen en verplaatsen van pompen en sproeiers.
Ook met minder maaien proberen de groenbeheerders de extreem droge periode te doorstaan. Het gras blijft dan steviger en kan dan iets beter tegen de droogte. Groeien doet het gras op al deze droogte toch al veel minder dan gewoonlijk. De grasmatten worden in augustus vaak geholpen door ochtenddauw, naast het beregenen. Maar het beste is natuurlijk dat het even goed doorregent, uit echte wolken.

Advertenties uit de krant