Afbeelding

'Pleegzorg heeft ons sterker gemaakt'

Algemeen

REGIO - Het was een drastische verandering: de komst van de zes weken oude baby en haar 3,5 jaar oude zus Shekinah. Het is bijna zeven jaar geleden, maar Kees en Anja herinneren zich de komst van hun pleegkinderen nog goed.

,,Die eerste periode heeft veel indruk gemaakt." Shekinah had kanker toen ze kwam. Al na een paar dagen kreeg ze een chemokuur. ,,Wat ons in die tijd enorm heeft geholpen, was de grote betrokkenheid van mensen uit onze kerk. Er werd voor ons gebeden, we kregen hulp in huis, we konden ons verhaal kwijt: dat alles samen gaf zoveel kracht."
De keuze om pleegkinderen in huis te nemen is langzaam gegroeid, vertelt Kees. ,,Wanneer je overweegt pleegouder te worden, is het goed om eerlijk bij jezelf na te gaan: is mijn gezinssituatie stabiel genoeg? Betrek je eigen kinderen erbij. Willen zij dit ook? We zijn blij dat we deze keuze gemaakt hebben, maar het is niet iets wat je zomaar even doet. Elk kind heeft toch een rugzakje."

Levenservaring
,,De zorg voor de kinderen, de gesprekken met pleegzorg, het contact met de moeder: het levert een hoop levenservaring op. Ik denk dat het ons sterker heeft gemaakt.", zegt Kees. Anja: ,,Als je ziet hoe de meiden het nu doen, hoe heerlijk ontspannen ze zijn, dat ze het zo goed doen op school en gewoon lekker in hun vel zitten..." Kees: ,,We zouden ze nu echt niet meer kunnen missen."

Timon
Kees en Anja verlenen pleegzorg in samenwerking met Timon. Timon koppelt aan elk kind een gezinsvoogd die meedenkt over de begeleiding van de kinderen en die een schakel vormt tussen de pleegouders en de biologische ouder(s).

Wie meer wil weten over pleegouderschap, kan kijken waar er een informatieavond is in jouw buurtop deeljethuis.nl.

Advertenties uit de krant