Afbeelding
FOTO

Kijken en bekeken worden op De Waal

Algemeen

De afgelopen warme weken werd er veelvuldig gezwommen en gevaren op De Waal in Rijsoord. Een fijne plek om eens lekker af te koelen als je niet van het zwembad of strand houdt. In de volksmond wordt er vaak over Het Waaltje gesproken.

De Waal heeft een lengte van acht kilometer en loopt van Hendrik-Ido-Ambacht via Rijsoord en Barendrecht naar Heerjansdam. Het is prima zwemwater, viswater (met vergunning) en natuurlijk ideaal om op te varen.

Bij De Theetuin in Rijsoord worden bootjes en waterfietsen verhuurd. De fluisterbootjes zijn populair. Ze glijden geluidloos met maximaal zes kilometer per uur over het water. Alle tijd om Rijsoord vanaf het water te bekijken of heerlijk doelloos rond te dobberen.

Henny en Ineke wonen sinds acht jaar aan De Waal. ,,We gaan hier nooit meer weg", zegt Henny, zich vastklampend aan onze boot. Veel buurtbewoners klagen over de snelheden waarmee op De Waal gevaren wordt, maar daar hebben Henny en Ineke geen last van. ,,Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt", zegt Henny hierover. Deze dag zijn de kleinkinderen uit Barendrecht op bezoek. Lenny van tien jaar en Jill van acht jaar. Samen met de opblaaskrokodil springen de kinderen het water in. Zo is naar opa en oma gaan extra leuk.

Verderop vaart een boot met daarachter twee 'matrasstoelen' met een touw verbonden aan de boot. Jeroen, Thijmen, Ruben, Kevin en Alec zijn vrienden, komen uit Hendrik-Ido-Ambacht en zijn met mooi weer veel op De Waal te vinden. De boot is van Jeroen. Ze zoeken op deze snikhete dag verkoeling op het water. Varen, zwemmen en lekker chillen.  

Jaap en To genieten ook van het mooie weer op hun eigen sloep. De parasols helpen de zon een beetje buiten de boot te houden. Even op de foto? Natuurlijk. Behendig stuurt Jaap op aanwijzing van de fotograaf langs onze boot. Een lach, een groet en weg zijn ze weer.

Stefan, Jeremi, Myrthe en Caroline vermaken zich met een surfplank. Caroline woont tegenover De Waal en is hier vaak te vinden met haar vrienden.

Rhodé is samen met haar nichtjes Amélie en Laetitia aan het kanoën. Opa en oma roeien met een bootje van De Theetuin achter het stel aan en maken foto's. De kinderen hebben veel plezier, springen zo nu en dan even in het water en genieten met volle teugen.

Zo biedt het binnenwater vertier en verkoeling voor mensen uit de regio die niet met vakantie zijn. De mensen die aan De Waal wonen zien het vanuit hun achtertuin met plezier aan. Soms roepen ze een stuurman tot de orde als die de gashendel wel heel ver naar achter heeft gedrukt. Maar bovenal genieten ze van de vrolijkheid die het binnenwater iedereen biedt. Andersom kijken de mensen vanuit hun bootje naar de mensen die de luxe hebben een huis aan De Waal te bewonen. Kijken en bekeken worden.

Inmiddels heeft de warmte Nederland verlaten en plaatsgemaakt voor Hollandse luchten en een verkoelende zuidwesten wind. Op De Waal is het weer stiller. De meeste bootjes liggen aan de kant, de eendjes zwemmen rustig rond, een visser gooit zijn hengel uit. Het normale leven heeft zijn gang weer genomen.

Ook varen op De Waal? Ga naar www.detheetuinrijsoord.nl en vind alle tarieven en de verschillende soorten bootjes die er verhuurd worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant