Afbeelding

Oogstdag op Tiengemeten

Algemeen

TIENGEMETEN – De jaarlijkse Oogstdag op Tiengemeten wordt zaterdag 1 september gehouden. Elke eerste zaterdag van september worden de aardappelen gerooid, het graan gedorst, de grond verder bewerkt. ,,Natuurlijk is er veel werk aan vooraf gegaan", vertelt Johan Dam, voorzitter van de activiteitencommissie. ,,Voor de Oude Polder is een zaaiplan opgezet en het nodige poot- en zaaigoed de grond in gegaan. De vrijwilligers van het landbouwmuseum zijn druk bezig geweest de grond te bewerken. Naast het museum zijn diverse demonstratieveldjes met landbouwproducten aangelegd, zodat de bezoekers kennis kunnen nemen van diverse gewassen. Ook gewassen die vooral vroeger geteeld werden."

In de Oude Polder worden tijdens oogstdag de aardappels gerooid. Men ziet hoe de grond bewerkt wordt. Natuurlijk kunnen de bezoekers helpen bij de verschillende werkzaamheden. Regelmatig rijden de huifkarren getrokken door oude tractoren naar de Oude Polder en terug. De aardappelen die je geraapt hebt, mag je gratis mee naar huis nemen.

Bij het museum wordt het graan gedorst; niet alleen machinaal, maar ook nog met de dorsvlegel. Voor de kinderen is er een speciale kinderdorsvlegel gemaakt. Verder ziet men allerlei machines in werking.

Op de boerenmarkt is onder meer verkoop van landbouwproducten: biologische aardappelen en groente en fruit en diverse producten van een desembakker. Verder diverse demonstraties van onder meer de touwslager, de imker, het bewerken van schapenwol, kantklossen, de hoefsmid, het maken van houten figuren met een kettingzaag, het ouderwetse wecken, het maken van mosterd en het vlechten van manden. Voor kinderen zijn er de hele dag diverse activiteiten.

Natuurlijk kan men naast het Landbouwmuseum ook het Rien Poortvlietmuseum met de kabouterzolder bezoeken. Zoals elk jaar is kostuum- en dansgroep Schampeljoen uit Dordrecht aanwezig. Gekleed in diverse klederdrachten uit verschillende streken van Nederland geven ze een extra nostalgisch tintje aan de sfeer op de oogstdag. Tevens geven ze bij het landbouwmuseum drie maal een demonstratie volksdansen. Kijk voor verdere informatie op www.landbouwmuseumtiengemeten.nl.

Advertenties uit de krant