Afbeelding

Elk voordeel heeft z'n nadeel

Algemeen

Voor veel mensen heeft de zomer alleen maar voordelen: het is langer licht, de temperaturen lopen op, de zomervakantie komt eraan en de natuur staat volop in bloei. Iedereen is aan het genieten. Toch zit er wat mij betreft ook wel een klein nadeel aan dit mooie seizoen: het stikt overal van de insecten.

Op tv zie je vaak idyllische plaatjes van mensen die aan het picknicken zijn of languit in het gras liggen. Het ultieme zomergevoel. Zodra je dat zelf probeert wordt het vaak toch iets minder idyllisch dan gedacht. Wespen, bijen, vliegen en mieren staan allemaal in de rij om zich tegoed te doen aan jouw eten en om je te irriteren. Deze zomer belooft de insecten-terreur zelf nog erger te worden, want door de aanhoudende droogte is er minder voedsel in de natuur te vinden. Het alternatief is onze vers gesmeerde picknicksandwich. Als je 's avonds dan eindelijk thuis bent en je je veilig waant in je eigen bed steekt (letterlijk) het volgende probleem de kop op: muggen. Hun gezoem houdt je de hele nacht wakker en de volgende ochtend zit je onder de jeukende bulten. Een grappig feitje is wel dat de wesp een van de grootste natuurlijke vijanden van de mug is. Meer wespen betekent dus minder muggen en andersom. Je kan wel spreken van een ongeluk bij een geluk.

Gelukkig kan je wel een aantal maatregelen nemen tegen deze insecten. Muggen en wespen houden beide niet van de geur van citroen. Het kan dus helpen om een opengesneden citroen of citroengras voor je ramen te leggen. Muggen houden ook niet van lavendel, kattenkruid, basilicum en munt. Je kan dus een kleine kruidentuin op de vensterbank beginnen. Tegen wespen helpt een spuitbus gevuld met water ook. Als je een wesp een paar keer bespuit denkt ze namelijk dat het regent en vliegt ze snel terug naar haar nest. Bij nood is de elektrische vliegenmepper natuurlijk ook een oplossing.

We zijn alweer halverwege augustus, dus over maand is de insectenplaag gelukkig weer voorbij. Voor nu zullen we het jammer genoeg nog even moeten volhouden tussen de stekende en zoemende beestjes.

Melvin

Advertenties uit de krant