Afbeelding

Leerlingen maken rondvlucht met historische Dakota

Algemeen

BARENDRECHT - Leerlingen van de Rehobôthschool namen dinsdag 4 september het tweede deel van hun prijs in ontvangst. Eerder dit jaar waren winnares Sophie van Es en haar klasgenoten VIP-gasten op Veteranendag, waar zij zijne majesteit de koning ontmoetten.

Het tweede deel van de prijs bestond uit een vlucht met een historische Dakota vanaf Lelystad Airport. Het toestel vloog onder meer tijdens D-day en operatie Market Garden. Later verwierf prins Bernhard het vliegtuig en functioneerde het als regeringstoestel.

De kinderen waren toch wel gespannen, na de verhalen over vier historische vliegtuigen die rond de zomervakantie neerstortten. De hele procedure voorafgaand aan het vertrek gaf echter voldoende vertrouwen om in te stappen. Tegenover elk uur vliegen staat maar liefst vijftien uur onderhoud.

Het karakteristieke geluid maakte praten in het vliegtuig onmogelijk. Er werd niet hoger dan 400 meter gevlogen, zodat er een goed zicht was op de omgeving van Lelystad: de randmeren en een stukje Veluwe. De geringe hoogte zorgde voor meer turbulentie, maar daar konden de kinderen enkel plezier om hebben.

Veel te snel landde het vliegtuig weer en eindigde het Veteranenavontuur, dat begon met het insturen van een enkele foto. De leerlingen van groep 6/7 wonnen in juni de eerste prijs van de door het Veteraneninstituut georganiseerde fotowedstrijd. Maker Sophie van Es ontving de gouden camera en het bijgevoegde certificaat.

Advertenties uit de krant