Afbeelding

Historische vereniging te gast bij Exxact

Algemeen

BARENDRECHT – 'Met Gorter aan Tafel' is donderdag 13 september van 20 tot 21 uur weer te horen bij Exxact Barendrecht. Deze keer zijn twee leden van de historische vereniging te gast om te vertellen over de optische telegraaf die de Dorpskerk sierde in 1830. Ton Blinde en Roelof Roomer gaan de luisteraar informeren. 

Tot voor kort was er niets over de Optische telegraaf bekend. Bij toeval kwamen de mannen hierachter. Gaten voor de Optische Telegraaf zijn bij de restauratie van de kerk in de jaren zestig dichtgemaakt. Aan de binnenkant van de toren zijn de sporen ervan nog te zien. Het gat waardoor op feestdagen de vlag wordt uitgestoken, is destijds gebruikt voor de Optische Telegraaf.

Het hele project was destijds met geheimzinnigheid omgeven. In 1839 werd gestopt met het gebruik van de Optische Telegraaf. Het toestel werd van de kerktoren gehaald. Al snel sprak niemand meer over het project. Tijdens Open Monumentendag kwam de Optische Telegraaf weer tot leven.

Het beloofd een interessant gesprek te worden. Journalist Arco van der Lee van de Persgroep en Astrid Potuijt van De Schakel zullen samen met presentator Wouter Gorter de heren het hemd van het lijf vragen.

Ook wordt er zoals iedere maand een Barendrechter van de maand gekozen en het nieuws van de afgelopen maand besproken. Met Gorter aan Tafel is elke tweede donderdag van de maand live te beluisteren op Exxact Barendrecht in de ether op 106.4FM, op www.exxact.nl en via de app.

Advertenties uit de krant