OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blokfluit leren spelen met Bas en Viola

Algemeen

BARENDRECHT – Ivo Kouwenhoven is al sinds zijn achttiende verbonden aan de Harmonievereniging. Hij dirigeert meerdere orkesten waardoor hij veel met de kinderen van de vereniging werkt. Zijn lessen zijn muzikale feestjes waarbij hij vooral kijkt naar het kind achter het instrument, zodat het leren bespelen van een instrument en het spelen in een van de orkesten een leuke hobby blijft.

,,Het is hier een muziekspeeltuin", zegt Ivo. ,,De kinderen kunnen zichzelf zijn en hoeven niet de hele les op een stoel te zitten." Door zijn jarenlange ervaring als musicus, met kinderen werken en zijn grote voorliefde voor strips, is het dan ook niet zo gek dat hij deze maand met een zelfgeschreven boek komt.

Een blokfluitboek, vol met tekeningen, speelse oefeningen en natuurlijk in stripvorm. ,,Het is niet het eerste boek dat ik heb gemaakt. In januari is het theorieboek uitgekomen", vertelt Ivo. ,,En inmiddels ben ik ook bezig met een boek over slagwerk. Kinderen zijn visueel ingesteld, waardoor het onthouden beter gaat met de vrolijke plaatjes. Daarnaast is het vernieuwend omdat er meer beweging in de beginnende muziekstukjes zit."

Het boek staat vol kleurige tekeningen en gaat over Bas en Viola. Ondertussen is Charlie de eekhoorn op zoek naar 'noten', maar kan ze niet vinden terwijl het in het boek toch de hele tijd over 'noten' gaat. Het boek heeft Ivo in samenwerking met Marjo van er Logt, een blokfluitlerares, gemaakt.

Er is ook een website van Bas en Viola waar muziekspelletjes te vinden zijn en mp3-tjes met de muziek die ook in het boek staan: www.basenviola.nl. Het boek gaat uiteraard gebruikt worden door de Harmonievereniging, maar inmiddels hebben al meer verenigingen en scholen de boeken van Ivo ontdekt. ,,Aan deel twee gaan we ook beginnen", lacht Ivo.

Vanaf 25 september beginnen de blokfluitlessen bij de Harmonievereniging, waarbij er met het nieuwe boek wordt gewerkt. In groepjes van vier tot zes kinderen wordt er lesgegeven om binnen acht weken de leukste liedjes te kunnen spelen. Kinderen van zes tot tien jaar kunnen meedoen op dinsdag van 17.15 tot 17.45 uur. De kosten bedragen voor acht weken 65 euro inclusief het boekje en een blokfluit. Locatie is Het Trefpunt. Opgeven kan via secretaris@harmoniebarendrecht.nl en 06-42412638.

Advertenties uit de krant