Afbeelding

De impact van mantelzorg in beeld

Algemeen

BARENDRECHT - De nieuwe documentaire 'Moeder aan de lijn' van regisseur Nelleke Koop brengt scherp in beeld hoezeer mantelzorg een leven kan beheersen en wat voor impact dit op iemands leven heeft. Een onderwerp waar steeds meer Nederlanders mee te maken zullen krijgen. De film van New Amsterdam Film Company is maandag 8 oktober te zien op NPO 2, gevolgd door acht 'meet-ups' verspreid over het land.

Om het onderwerp mantelzorg en de overbelasting voor de zorggevenden beter bespreekbaar te maken, worden er de komende maanden door het land ontmoetingen gehouden. Tijdens deze 'meet-ups' wordt er gepraat over de impact die mantelzorg kan hebben op je leven. Onder leiding van Eric Corton kan iedereen die wil meepraten, ook in Barendrecht. Die bijeenkomst vindt plaats op 5 november.

In 2017 gaven circa 4,4 miljoen Nederlanders (16+) mantelzorg. Hoewel elke volwassene in Nederland een potentiele mantelzorger is, realiseren veel mensen zich niet welke gevolgen dit kan hebben op hun eigen leven. Terwijl de vergrijzing voortzet, zijn er in Nederland steeds minder zorgverleners beschikbaar. Bovendien blijven mensen langer thuis wonen. Daarnaast hebben om verschillende redenen volwassenen én kinderen mantelzorg nodig. Daardoor verhoogt de druk op familieleden en ook op vrienden en buren die zich inzetten. In 2040 zal de behoefte aan mantelzorg naar verwachting verdubbeld zijn.

In Moeder aan de lijn volgt Nelleke Koop drie vrouwen die er altijd zijn voor hun hulpbehoevende moeders, naast hun eigen carrière en privéleven. Dit doen Elien, Carin en Hanna uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. De rollen van ouder en kind draaien zich om in deze observerende en emotionele documentaire over mantelzorg.

Na de première op 1 oktober tijdens het Nederlands Film Festival is Moeder aan de lijn te zien op maandag 8 oktober om 21 uur bij Human op NPO 2. Zie ook human.nl/moederaandelijn.

Advertenties uit de krant