Afbeelding

Lampionoptocht door Carnisse Grienden

Algemeen

BARENDRECHT – In de Nacht van de nacht op zaterdag 27 oktober is er een lampionoptocht door de Carnisse Grienden. De tocht wordt georganiseerd door Natuurvereniging IJsselmonde. De start is om 20 uur vanaf het parkeerterrein bij de Carnisse grienden. Kinderen aanmelden kan via excursies@natuurvereniging-ijsselmonde.nl.

De Natuurvereniging gaat met kinderen en hun ouders op stap in de steeds donkerder wordende Carnisse Grienden. Er wordt gefluisterd om de dieren niet op te schrikken. De gids staat hier en daar stil om wat over de dieren die er leven te vertellen.

Dit jaar is het voor de twaalfde keer dat met de Nacht van de Nacht aandacht wordt gevraagd voor de lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Uit onderzoek in opdracht van De Provinciale Milieufederaties (DPM) en Natuur en Milieu (N&M) blijkt dat driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht wil en dat lichtvervuiling aan bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel ontneemt. Uit onderzoek blijkt ook dat verlichting negatieve effecten op dieren heeft. Veel dieren worden aangetrokken of juist afgestoten door licht. Dit zorgt voor versnippering van leefgebieden, maar ook voor een grotere kans om ten prooi te vallen aan andere dieren. Een ander belangrijk effect is het ontregelen van de biologische klok. www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl.

Advertenties uit de krant