Afbeelding

EVB wil geen lunch met Hoekstra

Algemeen

BARENDRECHT - Dirk Vermaat diende dinsdag tijdens de raadsvergadering een motie in waarin EVB het college verzoekt af te zien van een lunch met Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Aanleiding hiervoor was dat de conservatieve politicus in opspraak kwam vanwege uitspraken die hij deed over Nederland en Nederlanders en de manier waarop hij hier vervolgens mee omging.

Leendert Mijnders (SGP-CU): ,,Barendrecht heeft een grote plek in Europa, zeker als het aankomt op de AGF-sector. Daarin moeten we willen helpen, versterken en stimuleren, om als klein dorp die bekendheid te houden. Het is een prestatie van formaat dat hij de tijd neemt naar Barendrecht te komen.''

Matthijs van der Welle (VVD): ,,Hoekstra had een ongelukkige start met stuitende uitspraken. Laten we dit aangrijpen om hem een veel beter beeld van Barendrecht te geven en de belangen van de AGF-sector te benadrukken.''

Arie Kooiman (GroenLinks) en Marcel van Prehn (D66) voegden daaraan toe dat ze de lunch niet nodig zouden vinden als het om de persoon Pete Hoekstra zou gaan, maar dat hij in de functie van ambassadeur komt.

Wethouder Arnoud Proos: ,,Als je zo'n hoge gast ontvangt met alleen de burgemeester en de wethouder economische zaken wek je een verkeerde indruk. Het gaat om grote economische belangen tussen Barendrecht en Amerika. Dan wil je ook een goed beeld neerzetten, zodat je daarna een goed gesprek kunt aangaan.'' De motie werd verworpen met dertien stemmen voor en vijftien tegen.

Advertenties uit de krant