Afbeelding

Maasstad Ziekenhuis biedt innovatieve oplossing voor patiënten met oogziekte glaucoom

Algemeen

ROTTERDAM - Sinds enige tijd kan de afdeling Oogheelkunde van het Maasstad Ziekenhuis – als eerste ziekenhuis in de regio – patiënten met glaucoom een innovatieve oplossing bieden. Daarbij wordt onder plaatselijke verdoving een superklein implantaat in het oog geplaatst.

Oogarts Sylvia Tabak: ,,Glaucoom is de benaming voor een verzameling oogziektes die, als ze niet behandeld worden, kunnen leiden tot achteruitgang of zelfs verlies van het gezichtsvermogen. Om dit te voorkomen, kunnen we nu een iStent plaatsen: één van de kleinste medische implantaten die in een menselijk lichaam kunnen worden geïmplanteerd. Een iStent is slechts 1 mm groot."

Sylvia Tabak: ,,De operatie is minder ingrijpend want deze vindt plaats onder druppelverdoving of plaatselijke verdoving. Een ander groot voordeel is dat het plaatsen van een iStent prima gecombineerd kan worden met een staaroperatie."

De iStent is een soort omleiding die is ontworpen om de oogdruk te verlagen en het risico op gezichtsuitval te verkleinen. Eenmaal geplaatst, werkt de iStent meteen. Door deze blijvende oplossing heeft de patiënt mogelijk ook minder of helemaal geen oogdruppels meer nodig voor de glaucoom.

De oogartsen van zijn door de ontwikkelaar zelf opgeleid. Inmiddels heeft het ziekenhuis ruim vijftien operaties succesvol uitgevoerd. De patiënten zijn positief. Patiënten die meer willen weten kunnen contact opnemen met hun behandelaar of met de polikliniek Oogheelkunde, om te bespreken of ze voor het implantaat in aanmerking komen. Voor patiënten met zeer ernstig glaucoom geldt nog steeds dat zij alleen kunnen worden geholpen door een traditionele operatie.

Advertenties uit de krant