Afbeelding

Column Melvin: Weg met gas

Algemeen

Aan het begin van deze maand kwam het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering, een orgaan van de VN, met een vernietigend rapport over de opwarming van de aarde. Ondanks het klimaatakkoord van Parijs dreigt de temperatuurstijging op onze planeet namelijk op te lopen tot twee graden, wat catastrofale gevolgen heeft voor het hele ecosysteem. Rond diezelfde periode deed een Nederlandse rechter de uitspraak dat de overheid meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan, ter bescherming van de burgers.

Ik was blij om te horen dat de overheid nu meer moet doen om de CO2 uitstoot in ons land te verminderen. Ik heb namelijk geen zin om over twintig jaar alleen nog met een duikboot langs de Albert Heijn aan de Middenbaan te kunnen. Nog blijer was ik daarom toen ik hoorde dat de gemeente plannen heeft om de wijk Buitenoord van het gas af te halen. Eindelijk nemen de overheden hun verantwoordelijkheid om misschien wel het grootste probleem ooit te bestrijden.

Een heel stuk minder blij werd ik toen ik door de Schakel van 11 oktober bladerde. Op deze donderdag besloot de EVB namelijk om een stuk in de krant te zetten getiteld: 'Buitenoord van het gas af!? Welnee'. Zenuwachtig maar geïntrigeerd begon ik te lezen. Die gevoelens sloegen al snel om in pure woede. Met woorden als ineffectief, onrealistisch, peperduur en poppenkast probeerde ze, zonder goede argumenten, het hele plan onderuit te halen. Het hoogtepunt van het artikel was toch wel de zin: 'de fabeltjeskrant verbleekt er bij'. Ik verbleekte ook, van schaamte en boosheid.

Tot voor kort dacht ik dat populisme alleen iets onzinnigs was wat in Den Haag bij de PVV en Forum voor Democratie speelde. Ik had niet durven dromen dat het ook gewoon allemaal plaats vond ik mijn eigen dorp. Hoewel de EVB wel degelijk gelijk heeft dat andere landen aardgas gebruiken om hun klimaatdoelen te bereiken, betekent dit niet dat gas de sleutel naar succes is. Bij de verbranding van één kubieke meter gas komt nog steeds 1,8 kg CO2 vrij. Daarnaast staat de boel in Groningen intussen op instorten. Gaat de EVB alle kapotte huizen repareren? Wat mij betreft gaat heel Barendrecht binnenkort van het gas. Voor de toekomst van ons allemaal.

Advertenties uit de krant