Afbeelding

'Barendrecht is leuk hoor, maar het kan nog leuker.'

Algemeen

BARENDRECHT – Ze is elf jaar, super enthousiast, zit vol plannen en ze heeft een sterke eigen mening. Kinderburgemeester Anaïs Swirc zit geen seconde stil als ze vertelt wat ze het aankomende jaar allemaal wil gaan doen. Ze bruist en straalt. Want ze wil Barendrecht een stukje leuker maken. ,,Het is al leuk hoor", zegt ze. ,,Maar het kan nog leuker."

Door Astrid Potuijt

Dinsdag 16 oktober werd Anaïs geïnstalleerd als de allereerste kinderburgermeester van Barendrecht en werd daarmee ook ambassadeur van het jeugdbeleid. Vanaf nu moet ze goed na gaan denken over haar ideeën die ze voor Barendrecht graag zou willen doorvoeren en klaarstaan bij officiële gelegenheden. Het Nationaal Schoolontbijt wordt haar eerste 'klus' en daarna volgt de ontvangst van Sinterklaas. Ze heeft een speciale agenda gekocht om al haar afspraken bij te houden.

,,Ik was super blij toen ik gekozen werd om kinderburgemeester te worden", vertelt Anaïs. ,,Ik ben erg geïnteresseerd in politiek, ik heb overal een mening over en misschien wil ik later ook wel in de politiek. Maar dat weet ik nog niet zeker, want ik ben nog heel jong. Ik richt me op alle onderwerpen. Maar voor de Barendrechtse politiek ga ik me focussen op de vier punten die ik heb ingebracht."

Als eerste wil Anaïs er voor strijden dat er op alle basisscholen en middelbare scholen een brandweerdag wordt gehouden. En dan niet zomaar een keertje, maar jaarlijks. ,,Het is heel belangrijk dat ook kinderen weten wat ze moeten doen als er brand uitbreekt. Ik heb zelf eens een brand bij ons in de straat gezien – er stond een boom in brand – en dat is best eng. Als er brandweermannen of -vrouwen op school komen, moeten ze het wel leuk brengen. Door middel van spelletjes op de tablet bijvoorbeeld. Als het leuk is, onthouden de kinderen het beter."
Ook wil ze dat EHBO-lessen verplicht worden op de scholen. ,,Nu weten we helemaal niets. Wanneer iemand een hartaanval heeft, weten we niet wat we moeten doen. Mijn moeder leerde dat vroeger op school. Ik vind het heel belangrijk dat wij dat ook gaan leren."

Dan zijn er nog twee speerpunten. Het pesten op scholen moet stoppen en eenzaamheid bij ouderen moet verminderen. Hoe ze het pesten precies wil aanpakken, weet ze nog niet. ,,Daar ben ik hard over aan het nadenken. Zelf werd ik in het verleden ook weleens gepest, dus ik weet hoe het voelt. Voor ouderen zou ik bijeenkomsten willen organiseren waarbij er bijvoorbeeld een klas op bezoek gaat bij de ouderen om de thee in te schenken en spelletjes met ze te doen. Zodat deze mensen weten dat ze niet alleen zijn. Ik ben vaak in het bejaardenhuis geweest en het is niet fijn om te zien hoe ouderen zo alleen zijn."

,,Ik hoop dat alles wat we dit jaar kunnen doorvoeren, dan ook zo blijft. Dat het niet maar voor een jaartje was. De mensen moeten mij serieus nemen. Dat doen ze ook hoor. Vooral de burgemeester. Hij is heel lief en goed voor kinderen. Met burgemeester Van Belzen kan ik serieuze gesprekken voeren."
Anaïs staat te popelen om echt aan de slag te gaan. Ze zal met de kinderraad in gesprek gaan en heeft een 'echte' voorzittershamer al klaarliggen. Haar ouders zijn super trots op haar en ook haar vriendinnen steunen haar door dik en dun. Naast haar schoolwerk kan ze zich volledig op het burgemeesterschap storten. ,,Ik heb veel gezwommen en aan ballet gedaan, maar nu doe ik even niets. Dus het komt ook goed uit."

Op donderdagavond 8 november van 20 tot 21 uur is Anaïs te gast bij Gorter aan tafel op Exxact Barendrecht om meer te vertellen over haar functie en haar bruisende ideeën.


Om de afstand tussen gemeente en kinderen te verkleinen, wordt door de gemeente Barendrecht veel gedaan aan kinderparticipatie. Stichting Open Limonade helpt de gemeente Barendrecht hierbij. Een van de activiteiten die de gemeente organiseert is 'Op de thee bij de burgemeester'. Bijna tweehonderd tienjarige kinderen drinken jaarlijks thee met de burgemeester en geven daarbij input over wat er leeft bij kinderen. Vorig jaar kwam daarbij de vraag voor een kinderburgemeester naar boven. Anaïs is de allereerste kinderburgemeester.

De hamer ligt al klaar voor de vergaderingen met de kinderraad.

Advertenties uit de krant