Afbeelding
ADVERTORIAL

De kernwaarden van NVM makelaars passen bij mij

Algemeen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars, taxateurs en vastgoeddeskundigen. Ze bestaat sinds 1898 en heeft haar verenigingsbureau in Nieuwegein. De NVM is actief in alle marktsegmenten en geeft doelgerichte ondersteuning aan de aangesloten leden. Namens de leden zorgt de NVM voor krachtige belangenbehartiging richting overheid en politiek. Bij de NVM zijn ruim 4200 makelaars en taxateurs aangesloten. Maar hoe word je NVM makelaar? Hoe word je überhaupt makelaar? En wat biedt het voor voordelen voor koper en verkoper?

Wij spraken met Barbera Kleijbergen (25) van Delta Makelaars. Barbera is geslaagd voor haar diploma assistent makelaar en is nu bijna kandidaat makelaar. In december hoopt ze haar studie af te ronden. Het is slechts een tussenstop in haar loopbaan, want de ambitieuze twintiger is hard aan het studeren om haar doel om gediplomeerd makelaar te worden, te bereiken.

Barbera: ,,Het leuke aan deze opleiding is dat er zoveel vanuit de praktijk terugkomt in de lessen. Je doet niet alleen kennis op, maar leert ook omgaan met moeilijke situaties welke je in de praktijk kan tegenkomen. Als de studie klaar is, dan heb ik een opleiding van bijna 3 jaar achter de rug. Ik ga daarvoor één avond in de week naar het hoofdkantoor van de NVM in Nieuwegein. Ook nadat mijn studie is afgerond blijf ik bezig, want als je NVM makelaar wil blijven, dan vraagt dat permanente educatie. Houd je de verplichte bijscholing niet bij, dan gaat het NVM er onherroepelijk vanaf. Dus ook Maarten en Arco zitten ieder jaar nog in de schoolbanken."

,,Tijdens de opleiding krijg je vakken als privaat- en publiekrecht, vastgoedeconomie en FFT (financiën, fiscaliteiten en taxaties). Maar ook tekening lezen en bouwkunde zijn modules waar je gewoon een voldoende voor moet scoren om uiteindelijk je diploma te behalen. Door mijn stage tijdens de opleiding tot directiesecretaresse ben ik in contact gekomen met de makelaardij en daardoor 'geraakt'. Ik ben ambitieus, dus al snel kwam de wens om te gaan leren voor register makelaar. Mijn werk bij Delta Makelaars combineer ik nu met de studie.

Database
,,Waarom NVM? Vooropgesteld dat mijn werkgever aangesloten is bij deze belangenorganisatie en je dus al snel met datzelfde sausje overgoten wordt, is het een organisatie die kernwaardes heeft waar ik mij helemaal goed bij voel. Deskundigheid, betrouwbaarheid en zekerheid zijn voor mij ook kernwaarden die ik zoek als ik, en ik noem maar wat, een aannemer nodig heb. Het voelt dan ook goed om mijn werk met deze kernwaarden aan te bieden. Nee, het is niet zo dat makelaars die niet bij de NVM aangesloten zijn per definitie niet goed, of onbetrouwbaar zijn. Dat is onzin. Maar of ze zo compleet in het aanbieden van diensten zijn, dat durf ik te betwijfelen. Kijk alleen naar de database waar wij uit kunnen putten. Exclusief voor NVM makelaars. Daarin staan alle huizen die ooit verkocht zijn. We zien daarin alle ins en outs zoals verkoopprijs, de tijd dat het te koop heeft gestaan, eventuele mankementen en wat je verder kan verzinnen.

Aankoopmakelaar
Kortom een compleet overzicht, waar we zo naar terug kunnen grijpen. Ideale en kostbare informatie als we zo'n woning in de verkoop krijgen, of iets vergelijkbaars in dezelfde plaats. Maar het is ook kostbare informatie als we als aankoopmakelaar ingeschakeld worden. We kunnen met de juiste informatie bepalen of de vraagprijs reëel is, maar vinden er ook informatie over de omgeving waarin het huis staat. Het zal niet de eerste keer zijn dat we een koper behoeden voor een valkuil. Het is dan ook te kort door de bocht gedacht dat een aankoopmakelaar geld kost. Het tegenovergestelde is namelijk aannemelijker. De kernwaarden, de eed die alle NVM makelaars moeten afleggen waarmee ze zich aan de erecode en regels van moraliteit van de organisatieregels committeren, ik kan me niet voorstellen voor een andere makelaar te werken dan één die bij de NVM aangesloten is.

Advertenties uit de krant