Afbeelding

Natuurvereniging vreest grootschalige essenkap Oude Maas

Algemeen

INGEZONDEN

Wie over het fietspad langs de Oude Maas fietst, ziet dat tussen Heerjansdam en de Heinenoord-tunnel alle essenbomen met een rode stip zijn gemerkt. Op het terrein van de Spuipolder en Vredepolder zijn alle essenbomen gestipt.

Staatsbosbeheer heeft de essen de oorlog verklaard, zo lijkt het. Slechts een heel klein deel van de essen is ziek. Op basis van een rondgang door de Natuurvereniging Eiland IJsselmonde bij de bomen blijken slechts enkele bomen de verschijnselen van de ziekte te vertonen. De essentaksterfte komt voor in het meest westelijke deel van de Vredepolder.

Onderzoekers van Wageningen University & Research adviseren terughoudendheid bij het kappen en snoeien van essen die zijn aangetast door essentaksterfte. Vooral oudere bomen kunnen vaak nog meerdere jaren overleven als ze zijn aangetast en soms zelfs deels weer herstellen.

'Als de zieke es geen direct gevaar oplevert, is het daarom vaak beter om de boom met rust te laten en af te wachten of hij in staat is uitbreiding van de ziekte zelf te stoppen', aldus Jelle Hiemstra van Wageningen University & research (WUR). Blijkbaar is deze boodschap nog niet bij Staatsbosbeheer doorgedrongen. (www.wur.nl/nl/nieuws/Niet-elke-es-gaat-dood-aan-essentaksterfte.htm)

Natuurvereniging IJsselmonde

Advertenties uit de krant