Afbeelding

Werkende armen beter in beeld

Algemeen

BARENDRECHT - Barendrecht gaat de groep werkende armen en hun situatie beter in beeld brengen. Daartoe werd dinsdag 13 november een motie aangenomen tijdens de begrotingsbehandeling.
Bij de opstelling van een nieuw meerjarig minimabeleid in 2019 zal het college van burgemeester en wethouders zich inspannen deze groep in beeld te brengen en zal met voorstellen komen om de voorzieningen beter toegankelijk te maken. Ook zullen werkende armen in het nieuwe beleid beter geïnformeerd worden over de gemeentelijke voorzieningen. Verder moet het college aangeven met welke voorzieningen deze mensen het beste ondersteund kunnen worden in hun specifieke situatie en hoe een armoedeval kan worden voorkomen als werk en uitkeringsafhankelijkheid elkaar afwisselen.
De motie werd door de zeven politieke partijen ingediend en dus unaniem aanvaard. Aanleiding is dat er geen duidelijk beeld bestaat van werkende armen. Gemeenten vinden het moeilijk om groepen die niet tot de bijstandspopulatie behoren in beeld te krijgen en bereiken. Dat blijkt uit een recent rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Er treedt vaak een armoedeval op als een uitkeringsgerechtigde aan het werk gaat, maar er tegelijkertijd in inkomen niet op vooruit gaat door het wegvallen van sommige inkomensregelingen of toeslagen.
Ook in de programmabegroting voor het sociaal domein, in de begroting van 2019, en de meerjarenbegroting voor 2020-2022 van Barendrecht wordt geen specifieke aandacht besteed aan de werkende armen. Er wordt vanuit gegaan dat de bestaande voorzieningen iedereen met een laag inkomen vooruit helpen. Daar moet met deze motie verandering in komen.

Advertenties uit de krant