Afbeelding

Column Melvin: Europees leger

Algemeen

Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog voorbij is. Het werd in die tijd ook wel 'The Great War' genoemd, oftewel de Grote Oorlog. Het was de ergste oorlog die de mensheid ooit gezien had en zoiets mocht niet meer gebeuren. Toch volgde er een aantal jaar later nog een grotere oorlog, die nog meer slachtoffers maakten. Deze beide oorlogen speelden zich voor een groot deel af op het Europese continent. De samenwerking tussen de Europese landen werd na de Tweede Wereldoorlog dan ook aangehaald, om vrede op dit continent te kunnen behouden. Het is nu de vraag of we deze samenwerking naar een hoger niveau willen brengen, om de vrede te bewaren en onze internationale positie te behouden. Het wordt tijd voor een Europees leger.

Tijdens de herdenking van de Eerste Wereldoorlog kondigde de Franse president Macron zijn plannen voor een Europees leger aan. Sinds de Duitse bondskanselier Merkel twee weken geleden haar steun aan het plan gaf is ook in Nederland de discussie voor zo'n leger losgebarsten. Vooralsnog ziet de Nederlandse regering niets in dit plan, maar in mijn ogen is het een goed idee.

Op dit moment gebruikt Nederland zijn leger alleen voor vredesmissies in het buitenland, meestal samen met een internationale coalitie. In Europa zelf wordt ons leger bijna nooit ingezet, behalve bij grote oefeningen van de NAVO. Aangezien het Nederlandse leger alleen bezig is met internationale aangelegenheden zie ik het er nut niet helemaal van in. We hebben een heel ministerie van defensie en geven jaarlijks miljarden uit aan een leger dan niet in Nederland gebruikt wordt. Een beetje zonde.

Daarnaast is er ook nog eens van alles mis met onze defensie. Er lopen ratten in de barakken, de militairen moeten zelf voor hun winterkleding zorgen en heel veel spullen zijn verouderd. Ze moesten zelfs een tijdje 'pang pang' roepen bij oefeningen door een gebrek aan kogels. Samen met de andere Europese landen kunnen we zorgen voor een gestructureerd, welverzorgd leger dat ons allemaal kan beschermen tegen de dreigingen van de toekomst.   

Advertenties uit de krant