Afbeelding

Websitelessen stichting Rolf feestelijk gestart

Algemeen

BARENDRECHT - In de klas van juf Marlies Kranendonk op CBS De Ark werd vorige week woensdag een bijzondere les gegeven, die enthousiast werd ontvangen. De leerlingen kregen van stichting Rolf les over het ontstaan van Holland, met name de geschiedenis van West-IJsselmonde, de strijd tegen het water en het ontstaan van de waterschappen.

Die ochtend werden de websitelessen van stichting Rolf online gezet. Dat werd bij De Ark gedaan door heemraad Leo van Gelder van Waterschap Hollandse Delta. Met medewerking van provincie Zuid-Holland en het waterschap slaagde de stichting erin een aantal websitelessen te realiseren.
Oud-wethouder Johan van Wolfswinkel opende de les met een woord van dank aan de gastvrouw. Hij vertelde over stichting Rolf met haar doelstelling de inwoners van West-IJsselmonde, maar vooral de jeugd, te interesseren voor de geschiedenis van de grond waar wij dagelijks op rondlopen. ,,De rijkdom van vandaag hebben we te danken aan onze voorouders, die met veel lief en leed dit gebied hebben ingepolderd en verdedigd tegen het geweld van de Maas, de Waal en de Noordzee. Zo is uiteindelijk Europoort ontstaan.''

Vervolgens keken de leerlingen de introductiefilm waarin ridder Biggo van Duiveland hen uitnodigde op onderzoek te gaan. Daarna drukte de heemraad op de enter-knop van de computer voor de eerste les die de leerlingen konden volgen: 'Storm op komst!'.
De leerlingen stelden allerlei vragen aan de heemraad, onder meer over de veiligheid van de dijken. En: wat als de temperatuur van ons klimaat stijgt en daarmee ook de zeespiegel? De leerlingen kregen van Leo van Gelder een informatieblad van het waterschap met als thema 'tegels uit de tuin en zaden erin!'.
Acteur Mel Batstra, die ridder Biggo van Duiveland speelt in de musical, kreeg de nodige vragen over zijn acteerwerk. De leerlingen hadden grote belangstelling voor zijn maliënkolder, zwaard en helm. Ten slotte maakten de leerlingen tekeningen en een muurkrant.

Het bestuur van stichting Rolf is druk bezig om in de zomer de opvoering van 'Rolf en de strijd om het graafschap Holland' mogelijk te maken. Dat is een vervolg op het succes van 2007, 'Rolf en het ontstaan van de dorpen op West-IJsselmonde'. Het is een musical gespeeld door vrijwilligers, maar geproduceerd door professionals. De regie is in handen van John de Heij, die ook de vorige musical heeft geregisseerd en de producties van Titanic en Troje. De muziek is in handen van Michiel de Jong en René Baas.

De historie van de regio, vertelde Wolfswinkel, is ook te beleven als je de Rolfroute fietst. Die werd in juni geopend in Albrandswaard. De geschiedenis vind je dan op informatieborden. Met een smartphone is het mogelijk met een QR-code contact te leggen met de website van Rolf. De route gaat voornamelijk door Albrandswaard en eindigt in Carnisse.
In samenwerking met Boor Archeologie en Ton Blinde van Historische Vereniging Barendrecht wordt gewerkt aan een vervolg van de Rolfroute door Barendrecht. De stichting hoopt die route tegen de zomer klaar te hebben. Binnenkort komt er voor de oudere jeugd en jongvolwassenen een boek uit over de avonturen van Rolf in de regio Pernesse, Peyndrecht, Carnisse en Berendrecht. Zie hiervoor www.muiscalrolf.nl.

Veel belangstelling voor Biggo's maliënkolder, zwaard en helm.

Advertenties uit de krant