Peter tussen zijn collega's uit Etiopie.
Peter tussen zijn collega's uit Etiopie.

Pieter Kleinjan te gast bij Exxact

Algemeen

BARENDRECHT – 'Met Gorter aan Tafel' is donderdag 13 december van 20 tot 21 uur weer te horen bij Exxact Barendrecht. Deze keer is Pieter Kleinjan te gast. Als zelfstandig interimmanager in het onderwijs heeft hij meerdere keren in Ethiopië trainingen aan de docenten daar gegeven.
Pieter is de afgelopen twee jaar vier keer in Ethiopië geweest via stichting Friends of Interlakes. De privéschool waar de hulp van westerse docenten gewenst is. ,,In Ethiopië zijn de meeste docenten niet opgeleid als docent", vertelt Pieter. ,,Ze zijn ergens goed in en gaan dan lesgeven in dat vak. Een boekhouder bijvoorbeeld in economie. De lessen worden streng uitgevoerd. De leraar praat en de kinderen zijn stil. Ook is het heel erg gericht op de beste leerlingen. De kinderen die niet goed meekomen, worden gerust voor gek gezet in de klas. Tijdens de trainingen komen deze zaken aan de orde. Het gaat bijvoorbeeld over straffen en belonen en de verschillen tussen zwakke en sterke leerlingen. We geven dan ook voorbeeldlessen." Pieter heeft tal van verhalen over het onderwijs in Ethiopië. Ook de cultuur vindt hij heel mooi. ,,De mensen zijn open en vriendelijk en een stuk socialer dan wij hier in Nederland", zegt Pieter. ,,Volgend jaar ga ik een keer samen met mijn vrouw terug en een half jaar later ga ik nog eens trainingen geven." Tijdens de uitzending zullen Arco van der Lee, Astrid Potuijt en Wouter Gorter hem het hemd van het lijf vragen.
Ook wordt tijdens de uitzending zoals iedere maand een Barendrechter van de maand gekozen en het nieuws van de afgelopen maand besproken. Luister in de ether op 106.4FM of www.exxact.nl.

Advertenties uit de krant