Afbeelding

Automatisering bij Roeivereniging

Algemeen

BARENDRECHT - Nederland is een sportland én een land dat ondernemend is op sportgebied. Desondanks hebben veel amateurverenigingen moeite met het werven van vrijwilligers.

De meeste verenigingen hebben - in tegenstelling tot vijftien jaar geleden - problemen om de bardiensten, het vervoer en de wedstrijdondersteuning ingevuld te krijgen. Roeivereniging Barendrecht heeft op het gebied van automatisering een oplossing gevonden voor het vrijwilligerstekort. De grote vraag is: hoe hebben zij dit gedaan?

Tekorten
Bas de Keijser uit Barendrecht studeert commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam. Voor zijn opleiding deed hij onderzoek naar automatisering binnen verenigingen, met name binnen roeiverenigingen omdat hij hier affiniteit mee heeft.

Uit zijn onderzoek is gebleken dat dit probleem ook voorkomt bij de roeiverenigingen in Nederland. De gevolgen van dit tekort zijn duidelijk voelbaar. Bestuurders hebben naast hun gebruikelijke werkzaamheden aanvullende taken gekregen. Zittende bestuurders wringen zich in allerlei bochten, want de vereniging moet wel bestuurd worden.

Automatiseren
Volgens Petra Campen, secretaris van Roeivereniging Barendrecht, is het zoeken van meer vrijwilligers niet de oplossing: ,,Mensen hebben minder tijd. Dus ben je genoodzaakt als bestuur te zoeken naar een nieuwe oplossing. Wij hebben gekozen voor automatisering". De roeivereniging heeft met efficiënte toevoegingen aan hun 'oude' structuur het vaak complexere werk vereenvoudigd en tegelijkertijd geprofessionaliseerd.

Zo heeft vereniging haar gehele debiteurenbeheer geautomatiseerd via ClubCollect. Zij maken het mogelijk om geautomatiseerd facturen te versturen naar de leden, slecht betalende leden aan te manen en bieden een overzicht van de meest actuele betaal stand. ,,Hierdoor besparen wij als roeivereniging veel tijd en kunnen wij deze tijd aan andere taken besteden", aldus Petra Campen. Het innen van de gelden is een serieuze taak en wordt op deze manier eenvoudig en op een professionele wijze gereguleerd.

Advertenties uit de krant