Logo deschakelbarendrecht.nl

Eindejaarcolumns van Jamie, Melvin en Florian

JAMIE:
 

2018 was het jaar van:

…mijn favoriete dj Martin Garrix voor het eerst live hebben zien optreden. En dat in Ibiza! Ik kreeg dit optreden als verjaardagscadeau en daar ben ik mijn vrienden nog altijd heel dankbaar voor. Voor sommigen is een optreden van een dj niet bijzonder, gewoon iemand die aan knoppen loopt te draaien. Voor mij was zo'n optreden bijwonen en dan specifiek van Martin Garrix echt een droom die uit kwam. Ik kan echt verdwijnen in zijn muziek. Dat gevoel wat ik daar had blijft onbeschrijfelijk.

…voor het eerst zonder ouders op vakantie gaan. Samen met een vriendin vertrokken we naar het zonnige Ibiza om daar ook mijn achttiende verjaardag te vieren. Dat laatste was wel zo gepland, want anders kon ik niet eens in ons hotel verblijven haha. We hadden namelijk een 18+ hotel. Het was een hele leuke en gezellige vakantie om bij te komen van het drukke afgelopen jaar. Lekker zonnen, zwemmen en gewoon even helemaal niks doen met een lekker drankje in je hand. Beter kon mijn zomer niet zijn.

…het behalen van mijn propedeuse-certificaat. Ik had al mijn studiepunten in een keer behaald waardoor ik dit papiertje mocht ondertekenen. Tuurlijk is het fijn dat ik alles heb gehaald, maar ik doe verder niks met mijn P,  want ik wil niet naar de universiteit. Ik blijf ook volgend jaar lekker zitten bij journalistiek in Tilburg haha.

Bij deze wens ik iedereen een fijne kerst en alvast een gelukkig nieuw jaar.

Kom maar op met 2019!


FLORIAN

Eindejaarstradities

17 columns en 5500 woorden uit mijn pen en het einde van 2018 is in zicht. "Ook deze tijd zal eenmaal de goede oude tijd heten" zei Godfried Bomans ooit. Treffend, want zo voelt 2018 nog helemaal niet voor mij. Toch nog een paar dagen en 2018 behoort echt tot de 'goede oude tijd'.

Mijn hoogtepunten van 2018? Persoonlijk, mijn eerste keer stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, het behalen van mijn rijbewijs en slagen voor mijn examen van het voortgezet onderwijs.

En hoe ga jij dit jaar afsluiten? De traditie van het eindejaar in Spanje is het eten van één druif bij elke klokslag middernacht. In Polen eten ze een karper en bewaren ze de schubben in de portemonnee; dat zou je dan financieel een goed jaar moeten brengen. In Frankrijk staan er bij oud en nieuw oesters op het menu met andere 'fruit de mer' en deze eet je dan gezellig op met elkaar. Wil je het dit jaar op z'n Russisch doen? Schrijf je wens op een blaadje, steek het aan en drapeer de restjes van het papier in je glas champagne. Als het 12 uur is, drink je dit op.

De meest bijzondere traditie vind ik de Deense: daar neem je het oude servies mee de straat op en gooi je het tegen de deur van je buren kapot. Hoe groter de bende, hoe meer vrienden je hebt, zegt de traditie.

Mijn laatste wens van 2018 voor jou als lezer: 'een gezegend, fijn en columnrijk 2019'.


MELVIN

Een snel jaar

Elke oud en nieuw denk ik weer aan hoe snel het jaar voorbij gegaan is. Ook dit jaar is dat weer het geval. Was het twee maanden geleden nog maart, nu duurt het nog minder dan een week voordat 2019 begint. Ik vroeg me af hoe dat tijdsbesef nu precies in elkaar zit en ben op onderzoek uitgegaan.

Na mijn korte research op internet kwam ik tot verschillende antwoorden. Zo is er een theorie die stelt dat de tijd steeds korter lijkt te duren naarmate je ouder wordt. Dit komt doordat een jaar in vergelijking tot de rest van je leven steeds minder tijd in beslag neemt. Als je één jaar oud bent beslaat een jaar 100 procent van je leven, als je honderd bent is dat nog maar een procent.

Daarnaast is er een andere theorie die zegt dat de tijd langer duurt als we meer nieuwe informatie verwerken. Tijd duurt op deze manier voor kinderen veel langer, want voor hun is bijna alles nieuw. Volgens deze theorie is het ook mogelijk om tijd te beïnvloeden. Als je wil dat de tijd langer duurt moet je meer nieuwe dingen ontdekten. Dat staat dan wel weer in contrast met de bekende stelling: 'de tijd gaat sneller als je plezier hebt'.

Hoe snel of langzaam 2018 voor iedereen ook ging, het weer was een bijzonder jaar waarin we veel hebben meegemaakt. Mijn eerste voornemen voor 2019 heb ik alvast bedacht: meer nieuwe dingen ontdekken. Misschien duurt 2019 dan iets langer. Voor nu wens ik iedereen een gelukkig nieuwjaar!

Meer berichten