Logo deschakelbarendrecht.nl
FOTO

Rob van Egmond overleden

Op Tweede Kerstdag, 26 december 2018, is Rob van Egmond op 72-jarige leeftijd overleden. De uitvaart vindt woensdag in besloten kring plaats.

Rob van Egmond werd op 25 november 1946 geboren. Hij was jarenlang werkzaam als docent in het agrarisch onderwijs. Daarnaast werd hij bekend als initiatiefnemer van levend landbouwmuseum De Kleine Duiker aan de Derde Barendrechtseweg. Voor dat initiatief ontving hij op 31 januari 2007 uit handen van burgemeester Van Belzen de Waarderingsspeld van de gemeente Barendrecht.

Landelijk nieuws werd Rob van Egmond door zijn trektocht in 2008 ten bate van KiKa, het fonds voor onderzoek naar kinderkanker.  De rondreis van 1.600 kilometer door de Achterhoek leverde 25.000 euro op, maar had een trieste aanleiding: de ziekte en het overlijden van Robs echtgenote Coby, eerder in 2008. Ze was al voor haar ziekte bezig voor KiKa. De Achterhoek was voor Rob van Egmond een vertrouwde omgeving. Hij startte zijn leven in Barchem, nadat het gezin waarin hij in 1946 werd geboren in 1940 berooid vanuit Rotterdam moest vluchten na het bombardement op de stad. Een kruiwagen was in zijn eerste levensjaren zijn wieg en wandelwagen. Rob tekende zijn trektochtervaringen op in het boek 'Van kruiwagen naar KiKa-boer', dat in 2017 werd gepresenteerd.

In 2004 presenteerde Rob van Egmond een nieuw kippenras, de Barendrechter. Het was nog niet raszuiver, maar hij was op de goede weg. De diefstal van de superhaan Thieu (genoemd naar de toenmalige burgemeester Thieu van de Wouw) bij de Pendrechtse molen in 2007 zorgde voor een grote stagnatie in het ingewikkelde fokprogramma, maar Rob heeft het nog meegemaakt dat de erkenning van het nieuwe Nederlanse kippenras zo goed als rond was.

Rob van Egmond liet er geen misverstand over bestaan wat hij van de dingen vond. In 1998 meldde hij zich met zijn 11-jarige paard Sonja bij de receptie van het gemeentehuis van Barendrecht. Hij was boos omdat een aannemer die aan de Middeldijk grondwerk uitvoerde voor de gemeente de afgelopen weken tot drie keer toe de afrastering van zijn paardenwei had vernield. De paarden konden daardoor twee keer uitbreken. „Ik word niet snel boos, maar van m'n dieren moeten ze afblijven", aldus Van Egmond. Sonja, een trekpaard van 900 kilo, had haar hoefijzers thuisgelaten.

Meer berichten