Logo deschakelbarendrecht.nl
De jongeren poseren trots achter de   professionele dj set.
De jongeren poseren trots achter de professionele dj set. (Foto: )
VIDEO

Eerste junior DJ Event bij CultuurLocaal

Vanachter iedere deur in het gebouw van CultuurLocaal De Baerne in Barendrecht klinkt een ander geluid. Als ik langs de lokalen loop klinkt vanachter deur zes een blokfluit, vanuit lokaal zeven hoor ik een saxofoon. Achter deur negen klinkt een viool. Oeps, dat klinkt niet goed. Nog even door oefenen. Maar daarvoor zijn de leerlingen bij CultuurLocaal aan het goede adres.

Door Ronald Hooijmeijer

Ik ga verder op zoek naar het lokaal waar DJ Toon Vengossie zijn dj-cursussen geeft. Toon maakte in 2015 van zijn hobby zijn beroep, nadat hij meedeed aan het Flying Dutch dancefestival in Amsterdam. Hij volgde enkele jaren opleidingen voor producer en is gediplomeerd dj docent. Sinds 2017 biedt hij bij CultuurLocaal dj-cursussen voor kinderen vanaf tien jaar.
Op de eerste verdieping van het omgebouwde schoolgebouw hoef ik niet lang te zoeken. Achter uit de gang klinken, door een deur gedempt, de onmiskenbare klanken van dancemuziek. Aankloppen heeft geen zin. Horen ze toch niet. Dus ik open de deur.
Achter de professionele Pioneer dj set staan Vin (10) en Noah (14). Vin is zo klein dat alleen zijn hoofd maar boven de tafel uitsteekt. Maar dat weerhoudt hem er niet van zijn muziek met die van Noah te mixen. Kevin (11) en Ramses (10) kijken toe.

Toon: ,,De jongens draaien altijd met twee tegelijk. Ze kiezen zelf de muziek uit de lijst en mixen die in elkaar. Kijk, op dit display kunnen ze precies zien waar de vocals beginnen. Dat moment kunnen ze niet gebruiken om de twee tracks in elkaar te mixen. En hiermee zetten ze het ritme gelijk." Terwijl Toon mij uitleg geeft hoe het mixen in zijn werk gaat, ontgaat hem niets. Dat blijkt als hij hoort dat de overgang van twee tracks niet gaat zoals het hoort. Direct legt hij aan de jongens uit wat er fout ging en hoe ze het beter zouden doen. De jongens zijn leergierig en luisteren geconcentreerd naar zijn aanwijzingen. Het hoofd onophoudelijk op het ritme van de muziek bewegend. Toon is duidelijk een voorbeeld voor de jonkies.

Na een poosje is het voor Noah en Vin tijd om ruimte achter de draaitafel te maken voor Kevin en Ramses. Biedt mij de gelegenheid even met de twee jongens te praten. De jongste van hen: ,,Ik vind dit leuk, maar voetballen vind ik ook leuk. Ik voetbal bij vv Heerjansdam." De interesses van Noah gaan ook verder dan alleen de dancemuziek. ,,Naast deze dj lessen doe ik nog aan fitness en een zelfverdedigingssport. Nee, ik denk niet dat ik een beroemde dj wil worden. De scheepsbouw trekt mij erg aan. Dus ik denk dat het draaien gewoon een hobby blijft."
De opleiding tot dj bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een basiscursus van tien lessen. Na deze opleiding kan men mixen en een track van zo'n vijftien nummers in elkaar zetten. In de daaropvolgende pro-cursus leert men ook muziek te produceren. Toon: ,,De lessen bestaan uit theorie en praktijk gedeelten. Ja, er hoort ook huiswerk bij. Ik zie bij de jongens dat ze gaandeweg de lessen meer zelfvertrouwen krijgen. Ze leren te entertainen, want de mensen komen niet alleen om naar de muziek te luisteren. Ze willen ook geëntertaind worden. Die lessen helpen ook in het dagelijkse leven."
De jonge talenten van de dj school treden vrijdag 11 januari van 19.30 – 23.00 uur op tijdens het 'Junior DJ Event' in de grote zaal van CultuurLocaal. De toegang is gratis.

Bekijk hier de video:

 

Meer berichten