Logo deschakelbarendrecht.nl
Jan Borst heeft ook thuis een aantal mooie koffiemolens staan.
Jan Borst heeft ook thuis een aantal mooie koffiemolens staan. (Foto: )

Barendrechts koffiemuseum in Steenbergen

BARENDRECHT/STEENBERGEN – Jan Borst en zijn vrouw Geertje openden tweeënhalf jaar geleden koffiemuseum De Klokgevel in Steenbergen, na een verbouwing van ruim twee jaar. In het museum vindt men koffiemolens vanaf het jaar 1800, theemutsen, serviesjes, koffieblikken, koffiepakken en theedoosjes en nog veel meer aanverwante artikelen. Alles uit vroeger jaren.

Jan Borst is geen onbekende voor de oudere Barendrechters. Hij reed van 1970 tot en met 1975 met de SRV-wagen door de straten van Barendrecht. Hij verkocht van alles, van melk tot aan kindertruitjes. Als een van de weinigen kon je bij Jan nog op de 'pof' kopen. Hij had een leuke tijd op de wagen, maar zijn hart lag bij planten. Daarom verkocht hij de boel en ging hij werken als vertegenwoordiger in tropische planten. Dit bleef hij doen tot zijn pensioen.

Hij verzamelde koffiemolens en koffieblikken en op een gegeven moment liep dit een beetje uit de hand. ,,Ons hele huis puilde uit", vertelt Jan. ,,We wisten niet meer waar we het moesten laten. Het idee om er iets mee te doen, was er al langer. Want door de enorme stapels koffiepakken kon je ze niet eens meer goed bekijken. In Steenbergen vonden we een mooi pandje waar we de collectie tentoon konden stellen. We zijn lang aan het verbouwen geweest, maar het was de moeite waard."

Jan en Geertje zijn iedere vrijdag en zaterdag in het museum aanwezig om bezoekers te ontvangen en rond te leiden. Een entreekaartje kost zeven euro en daar krijgt de gast ook koffie en gebak bij. Er is veel te vertellen over de koffiemolens en theemutsen uit vroeger jaren. Jan laat een boek, dat geheel gewijd is aan koffiemolens, zien en wijst aan welke hij al heeft bemachtigd.
Doordeweeks kunnen groepen terecht bij museum De Klokgevel. ,,Oudere mensen komen graag naar ons museum omdat ze veel herkennen", zegt Jan. ,,De ouderwetse koffieketels van koper bijvoorbeeld of de pruttelpotten. Maar ook de afbeeldingen op de blikken. Jonge mensen komen vaker langs om te fotograferen. Er zijn veel items met prachtige afbeeldingen te bewonderen."

Naast het museum hebben Jan en Geertje ook een huis in Noord-Frankrijk, waar Jan druk is met zijn planten. Hij kweekt onder andere zaadjes van de helleborus (kerstrozen). Meestal vertrekken ze op zaterdagavond naar Frankrijk om op vrijdag weer terug in het museum te zijn. Maar het Franse huis wordt ook verhuurd.

Jan is altijd op zoek naar nieuwe items voor het museum. ,,Ik ga vaak naar marktjes in België en zoek via internet. Ook krijgen we regelmatig iets aangeboden. Het verzamelen zal altijd blijven."
De laatste vraag kan natuurlijk niet uitblijven. ,,Hoeveel bakkies koffie drinken jullie zelf per dag?" Lachend zegt Jan: ,,Acht stuks en dat is heel gezond."

Meer informatie is te vinden op www.koffieverzameling.nl. Hierop vindt men ook foto's van verschillende museum-items en de contactgegevens.

Meer berichten