Afbeelding

De Biezensnijders van Puttershoek

Algemeen

BARENDRECHT – 'De Biezensnijders van Puttershoek', dat is de titel van de film uit 1953-54 die Bas Romeijn heeft toegevoegd aan zijn verzameling terugkijkfilms. Hij trakteert kijkers daarmee op beelden van een oud beroep dat toen nog uitgeoefend werd aan de oevers van de grote rivieren.

Ooit hadden veel eetkamerstoelen een zitting van gevlochten biezen. Die biezen groeiden op de gorzen en slikken langs de grote rivieren en aan de oevers van plassen en meren.  Van dat materiaal werden door biezenmatters stoelzittingen en tegels gevlochten, die als een goedkope vloerbedekking gebruikt werden.

Via de film kan men kennismaken met de biezensnijders uit Puttershoek en het zware werk. Iedere maandag in de oogsttijd voeren zij uit om langs de Oude Maas, het Hollands Diep, Het Spui en Haringvliet de biezen te snijden en op hun boten te verzamelen, om pas vrijdags weer in Puttershoek terug te keren. Daar, in Puttershoek, ziet men tot slot de aanvoer de biezen en het droogproces. Bekijk het op basromeijnfilms.blogspot.nl.

Advertenties uit de krant