Afbeelding

Leren improviseren op Festival CultuurLocaal

Algemeen

BARENDRECHT - Het gonst deze dagen van de bedrijvigheid in de Baerne. Zaterdag 16 februari houdt CultuurLocaal namelijk het vierde Festival CultuurLocaal. Dit jaar hebben de leerlingen en hun ouders te horen gekregen dat er ook door de jongsten geïmproviseerd gaat worden op alle instrumenten.

Velen vragen zich af of dat wel iets voor hen is. Coördinator Wim Soeters vertelt dat je al vanaf het eenvoudigste spelniveau kunt improviseren. Improvisatie kan eenvoudig beginnen. Kinderen leren speels om te gaan met hun instrument, leren elkaar na te spelen en vooral goed naar elkaar te luisteren, zonder daarbij noten te hoeven lezen.

Leerlingen die iets verder zijn op hun instrument leren op gehoor tonen te kiezen die goed bij elkaar passen. ,,Vergelijk het maar met een verhaaltje verzinnen", legt Wim uit. "Dan hoef je ook niet per se te kunnen schrijven om iets van jezelf te verzinnen. Zo is het met muziek maken ook: je kunt improviseren met ritme, met toonhoogte, met akkoorden en met speelmanieren."

CultuurLocaal laat op deze middag tijdens workshops alle leerlingen improviseren, beginner of niet. In kleine groepjes wordt er onder leiding van docenten gewerkt aan de hand van oefenmateriaal dat deels wel, maar deels ook níet in de les is voorbereid.

Leerlingen kunnen ook meespelen in de orkestjes die aan  het eind van de middag optreden: twee strijkorkesten onder leiding van Arjan Kik en een meespeelorkest onder leiding van Wim Soeters. Tussen de middag hebben de leerlingen al op een podium kunnen staan tijdens de workshop van theaterdocente Tessa Vugts. Zij gaat in de BaerneZaal aan de slag om de kinderen, zónder instrument, te laten ontdekken hoe het is als je voor publiek moet spelen.

's Ochtends is de voorstelling OEKS!, Op Een Klein Stationnetje. Annemarie Rijkée vertelt het verhaal van de muisjes in de houten trein, muzikaal ondersteunt door zes docenten van CultuurLocaal. Alle activiteiten zijn gratis voor leerlingen en voor bezoekers. Kijk voor de tijden en het hele programma op www.cultuurlocaal.nl

Advertenties uit de krant