Afbeelding

Terrassen langer open; pilot aan Havenhoofd

Algemeen

BARENDRECHT - Terrassen op de Middenbaan, het Doormanplein en in Smitshoek mogen zes dagen per week een uur langer open blijven. Aan het Havenhoofd komt in de zomerperiode een pilot waarbij de terrassen op donderdag, vrijdag en zaterdag een uur langer open zijn, tot middernacht.

Het college van B en W consulteerde dinsdagavond de raadsleden hierover tijdens de commissie samenleving. Alle partijen staan positief tegenover de plannen. Van juli tot en met oktober liep er op de Middenbaan, het Doormanplein en in Smitshoek eenzelfde pilot. De pilot is geëvalueerd aan de hand van informatie van horecaondernemers, BOA's, politie en DCMR. De resultaten werden dinsdag voorzichtig positief genoemd. Dat was voor de partijen reden in te stemmen met het structureel maken van de verruiming.

Er werd uitgebreid gesproken over een pilot aan het Havenhoofd. Die werd vorig jaar niet in dat gebied gedaan omdat de situatie volgens burgemeester Van Belzen nog niet stabiel genoeg was. De gemeente heeft onderzoek gedaan onder omwonenden en is met hen en horecaondernemers in gesprek gegaan.
Van de respondenten staat 95 procent open voor het verruimen van de tijden op vrijdag en zaterdag, ruim de helft voor verruiming op donderdag. Ook de donderdag wordt meegenomen in de pilot. Van Belzen: ,,De donderdag kan er vanaf als het te gevoelig ligt. We moeten het proberen om te zien hoe het uitpakt. Het geeft ons de kennis om na de pilot iets wel of niet structureel te doen.''

Dinsdagavond werd meermaals aangehaald dat de overlast op het Havenhoofd breder is dan de verlenging van de terrastijden. Het aantal evenementen kwam ter sprake, maar ook het maximale aantal decibellen. Vertrekkende horecagasten, het handhaven en het soms nachtelijk laden en lossen kwamen voorbij.
Het moet voor alle betrokkenen duidelijk zijn wat de spelregels zijn en omwonenden moeten weten waar ze terecht kunnen als ze op- of aanmerkingen hebben. Er moet blijvend gewerkt aan draagvlak, was iedereen het met elkaar eens. Daarvoor is op de Middenbaan, het Doormanplein en in Smitshoek een platform en dat moet er op het Havenhoofd ook snel komen.

Over het aantal evenementen zal worden nagedacht. Als de APV gewijzigd wordt, kan de raad hierover in gesprek. Alle belanghebbenden zullen hierbij betrokken worden. Van Belzen gaf dinsdag aan dat het goed is in pilot meer in te zoomen op de overlast van vertrekkende bezoekers. ,,Ook moeten we kijken hoe we naar omwonenden gaan communiceren dat het regime anders is in de zomerperiode.''

Advertenties uit de krant