Afbeelding

'Techniekloos' gesprek over RES

Algemeen

BARENDRECHT - De energietransitie is een flinke opgave. Er moet richting worden bepaald, de technische oplossing staat nog open. Daarover waren de Barendrechtse politieke partijen het dinsdag in de commissie Ruimte eens. De commissie gaf wethouder Tanja de Jonge handvatten voor het bestuurlijk overleg met de regio. Barendrecht werkt samen met 22 gemeentes, vier waterschappen en provincie Zuid-Holland aan een Regionale Energiestrategie (RES). In heel Nederland wordt gewerkt aan zulke strategieën, die worden ingediend bij de minister van Economische Zaken en Klimaat. Die zal het totaal aan opbrengst wegen tegen de landelijke opgave.

Omdat de technieken volop in ontwikkeling zijn, is de technische oplossing voor vrijwel CO2-vrije energievoorziening nog niet voorhanden. De Jonge benadrukte dat dat de dialoog niet in de weg mag zitten. ,,We doen dit techniekloos.'' Ze liet weten dat Barendrecht nooit voldoende schone energie zal kunnen opwekken voor zichzelf. ,,Dus ook daarover moeten we met de andere gemeentes in onderhandeling.'' Isoleren kwam naar voren als een maatregel die nu al kan worden genomen, om het energieverbruik te verlagen. Ook werd een warmtenet genoemd.

De Barendrechtse partijen legden dinsdag de nadruk op draagvlak onder inwoners. Oplossingen voor schone energie moeten niet worden opgedrongen, er moet informatie worden verstrekt en burgers moeten worden betrokken.
Barendrechter Kees Pieters vroeg namens Democratisch Energie Initiatief aandacht voor opslag. ,,Dat is nu nog niet mogelijk. Het is onverantwoord zeer grote bedragen te investeren zolang opgewekte energie niet opgeslagen kan worden. Kijk wat wetenschappelijk haalbaar is.''
Rob van Oevelen van Patrimonium vroeg aandacht voor betaalbaarheid. ,,Patrimonium heeft te maken met een doelgroep die het niet breed heeft en geconfronteerd wordt met stijgende kosten. Investeer verstandig en pak het grootschalig aan, zodat mensen straks niet zonder wooncomfort zitten of met een systeem dat niet aansluit op de collectieven''

Advertenties uit de krant