Afbeelding

Duidelijkheid voor donorkinderen Karbaat

Algemeen

BARENDRECHT - Rechtbank Rotterdam bepaalde vorige week woensdag dat het DNA van vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat vrijgegeven mag worden.

Dat betekent dat tientallen donorkinderen binnenkort zeer waarschijnlijk zeker weten dat de inmiddels overleden Karbaat hun biologische vader is. De zoektocht van deze groep naar het verwantschap duurt al jaren. Het vrijgeven van het DNA-profiel is het essentiële puzzelstukje.

In 1973 begon Karbaat Medisch Centrum Bijdorp in huize Bijdorp aan Voordijk 276. De vruchtbaarheidskliniek werd in 2009 gedwongen te sluiten, nadat de inspectie had vastgesteld dat de administratie niet op orde was. De Rotterdamse rechter bepaalde in 2017 dat 23 donorkinderen 27 persoonlijke bezittingen van Jan Karbaat mochten gebruiken voor een DNA-test. Toen was al bekend dat achttien donorkinderen vrijwel zeker de biologische kinderen zijn van Karbaat, dankzij de medewerking van één van zijn wettige kinderen. Die stond erfelijk materiaal af om onderzoek te kunnen doen. Toch blijft het DNA van Karbaat zelf nodig. Daarmee kan pas echt worden vastgesteld of hij de biologische vader is.

Karbaat kreeg tijdens zijn leven het verzoekaan DNA-onderzoek mee te doen. Hij heeft dat altijd geweigerd. Hij zag er het nut niet van in. Hij overleed op 11 april 2017 op 89-jarige leeftijd, een maand voordat hij in de rechtbank moest verschijnen tegenover zijn vermoedelijke kinderen, omdat zij eisten dat hij DNA afstond.

Advertenties uit de krant