Foto: Fred van Turenhout
Foto: Fred van Turenhout

Project Familiealbum in Fotogalerie Zwijndrecht

Algemeen

ZWIJNDRECHT - Diverse leden van Fotoclub Zwijndrecht tonen in de maand maart hun fotowerk in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Regelmatig werken de leden van Fotoclub Zwijndrecht gezamenlijk aan projecten. Een concept of onderwerp wordt dan over een langere periode uitgewerkt. Plannen, schetsen, werkmethoden worden in tussentijdse bijeenkomsten in de groep besproken. Met vallen en opstaan groeit langzaam het resultaat wat veelal uiteindelijk wordt beloond met een prachtige expositie. Onderwerp van het twee jaar geleden gestarte project: Het familiealbum als inspiratie bron.

Iedereen kent het wel. De oude albums van de ouders waarin men onder andere zelf figureert of de nog oudere albums uit de generatie van de groot- of overgrootouders. De deelnemers hebben ieder op hun eigen wijze invulling gegeven aan het project waarin verschillende thema's in fotografie zijn uitgewerkt; terug naar het geboortehuis, stamboomonderzoek, oud speelgoed, jeugdherinneringen, sentiment en vergankelijkheid. De vraag die bovenkomt na dit project is of het traditionele familiealbum nog een lang leven is beschoren. Met de komst van de digitale fotografie is het medium erg vluchtig geworden en worden foto's bijna niet meer afgedrukt. En geen afgedrukte foto's is geen album. De toekomst zal het leren of we voor onze familiegeschiedenis straks allemaal de Cloud zullen gaan bezoeken. Tip: wachtwoord van opa goed onthouden.

Op de expositie is het verrassende resultaat te zien van acht deelnemers. Een bezoek aan de tentoonstelling zal zeker nostalgische gevoelens oproepen, deze kunnen gedeeld worden met de fotografen van wie er op zaterdag altijd een of meer present zijn.

Advertenties uit de krant