Afbeelding

'Niet blind varen op PBL'

Algemeen

BARENDRECHT - Voor het maken van een lokaal energiebeleid ontvangt gemeente Barendrecht informatie die indirect afkomstig is van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). ,,Het PBL zat er volledig naast met hun voorspelling van de hoogte van de energierekening. De gemeente doet er goed aan beleid te voeren op grond van realistische cijfers en niet blind te varen op het PBL en de Energie Regio", zegt Kees Pieters, één van de initiatiefnemers van Democratisch Energie Initiatief (DEI). Het DEI is een organisatie van wetenschappers, landschapbeschermers en bestuurders en wordt gesteund door FNV regio Noord. DEI neemt als belanghebbende deel aan de energiediscussie in de gemeenteraad.

De rekenmodellen van het PBL zijn geheim volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Daarom heeft DEI een wetenschappelijk onderbouwd rekenmodel ontwikkeld. ,,Deze Regionale Energie Planner is volledig transparant", stelt Pieters. ,,De Energie Regio probeert het beleid van de gemeente te sturen in de richting van Nijpels' Klimaatakkoord op basis van onduidelijke aannames en niet te verifiëren cijfers." Al in mei 2018, nadat het PBL cijfers rapporteerde over de kosten van windenergie, waarschuwde Pieters de Tweede Kamer namens ruim dertig organisaties dat deze cijfers niet klopten met die van andere overheidsinstanties. Het PBL maakte eerder fouten in cijfers over klimaatschade van vleesconsumptie en de toename van elektrische auto's. Binnenkort presenteert het PBL haar kostenraming van Nijpels' Klimaatakkoord.

Wethouder Tanja de Jonge: ,, Het PBL is voor de gemeente één van de informatiebronnen in de energietransitie. We maken bijvoorbeeld gebruik van Waarstaatjegemeente.nl, waar de informatie over energie en klimaat uit meerdere informatiebronnen wordt gehaald, zoals Netbeheer NL en RDW. Bij de Regionale Energie Strategie (RES) komt de informatie van gespecialiseerde bedrijven. De gemeente is blij dat wij over de kennis en expertise van DEI kunnen beschikken. In de commissie begin februari droeg DEI constructief bij aan de dialoog over de RES, waarbij belangrijke zaken als de opslag van energie en het lokaal draagvlak werden ingebracht. Al eerder mochten wij met Pieters spreken en zijn rekenmodel is voor ons beschikbaar."

Advertenties uit de krant