Logo deschakelbarendrecht.nl
FOTO

Veel vragen over nieuw beleid afvalscheiding

BARENDRECHT – Maandagavond 4 maart gaf de gemeente Barendrecht, in de hal van het gemeentehuis, uitleg over het nieuwe afvalbeleid dat aanstaande is. Zo'n kleine honderd belangstellenden waren op de bijeenkomst afgekomen. Slecht een klein aantal had aan de oproep van de gemeente een grijze zak met afval mee te nemen gehoor gegeven.
Aan het einde van het jaar gaat de huidige inzameling van het afval met Afval loont op de schop. Met dit systeem scoort Barendrecht slecht met het scheiden van afval. Deze slechte score en de almaar oplopende kosten nopen de gemeente tot het vormen van nieuw beleid.
Volgens een enkele aanwezige is het voor de gemeente niets anders dan een bezuiniging. Wethouder Cees Schaap bestreed deze aanname met klem.

In restafval zitten veel grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Restafval kost geld, afval dat hergebruikt kan worden levert geld op. Door middel van een korte quiz en door het publiekelijk uitpluizen van een meegebrachte vuilniszak, kregen de mensen voorlichting over wat nu werkelijk restafval is en wat hergebruikt kan worden. In de praktijk blijkt dat maar heel weinig afval uit de vuilniszak niet hergebruikt kan worden. Analyse van de gemeente laat zien dat zeventig procent van wat nu als restafval aangeboden wordt, en dus de verbrandingsovens ingaat, hergebruikt kan worden. Zonde, vindt de gemeente.

In april wordt het nieuwe afvalbeleid in de gemeenteraad gebracht.

Meer berichten