Logo deschakelbarendrecht.nl

Haal de prik tegen HPV of meningokokken

BARENDRECHT - Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) houdt donderdag 14 maart een vaccinatiemiddag in sporthal De Driesprong aan Marijkesingel 20 in Barendrecht. CJG vaccineert van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Alle jongeren - meisjes voor de HPV-vaccinatie en jongens en meiden voor de MenACWY-vaccinatie - hebben per post een uitnodigingsbrief ontvangen.

Meisjes die dit jaar dertien worden, ontvangen deze middag de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan onder andere baarmoederhalskanker veroorzaken. De twee HPV-varianten waartegen gevaccineerd wordt veroorzaken zo'n zeventig procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Er zijn twee prikken nodig om voldoende bescherming te krijgen. Omdat het vaccin niet tegen alle typen baarmoederhalskanker beschermt, blijft het belangrijk dat de meisjes zich later laten controleren.

Alle jongeren geboren in 2001, 2002 en in de maanden januari tot en met april van 2004, ontvangen de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte (typen A, C, W en Y). Kinderen geboren in 2003 en 2005 worden voor een vaccinatiedag in mei of juni opgeroepen.

De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Het aantal ziektegevallen neemt de afgelopen jaren hard toe, voornamelijk door toedoen van het type W. Ook al is momenteel de kans om ziek te worden door type W nog heel gering, toch is het vaccineren belangrijk om verdere toename in de nabije toekomst te voorkomen.

De professionals van CJG staan klaar om meer informatie te geven en vragen te beantwoorden. Dit kan telefonisch, via sociale media, een consult of de themapagina 'Vaccinaties'. Kijk hiervoor op centrumvoorjeugdengezin.nl. Op eenprikzogepiept.nl staat een overzicht van alle vaccinatiedagen.

Speciaal voor jongeren is er de website deelditnietmetjevrienden.nl, waar het RIVM uitlegt wat de meningokokkenziekte is en hoe de prik werkt.

Meer berichten