Afbeelding
Foto: PDouwvanderKrap. v.l.n.r.: Iris Verberk, internist-nefroloog, A. Kempkes, nierpatiënt, Paul Gundlach co-auteur, Herman Broers, auteur, Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur

Maasstad 65 jaar expert in dialysezorg

Algemeen

ROTTERDAM - Al 65 jaar krijgen nierpatiënten in het dialysecentrum van het Maasstad Ziekenhuis zorg. Het Sint Clara Ziekenhuis, voorloper van het huidige Maasstad, was het eerste chronische hemodialyse centrum in Nederland. Op donderdag 14 maart vierde het dialysecentrum dit 65-jarig bestaan met een feestelijke opening van de expositie rond dit thema en de onthulling van het boek '65 jaar dialyse op Zuid'.

Iris Verberk, internist-nefroloog, medisch manager dialyse: ,,Dit jubileum is een belangrijke aanleiding om met trots terug te kijken hoe het dialysecentrum tot stand is gekomen en waar wij vandaag de dag staan. In het door Herman Broers en coauteur Paul Gundlach geschreven boek is deze ontwikkeling prachtig gedocumenteerd."

Het verhaal inspireert om ook in de toekomst met grote toewijding nierpatiënten de hoogst mogelijke kwaliteit van leven te bieden. René van den Dorpel, internist-nefroloog legt uit: ,,We voeren niet alleen dialysebehandelingen uit, maar helpen en begeleiden nierpatiënten bij het kiezen van de meest passende behandeling. Dat is vaak niertransplantatie of dialyse, maar soms zien patiënten van de behandeling af. Binnen de zeven Santeon ziekenhuizen werken we intensief samen om de zorg voor onze patiënten met nierfalen nog verder te verbeteren."

65 jaar geleden stond dokter Erik Twiss aan de basis van het dialysecentrum. Hij raakte geïnspireerd door Willem Kolf, die als eerste met succes een acute hemodialyse uitvoerde. Dokter Twiss pionierde verder en ontwikkelde kunstnieren. Hij startte vervolgens het dialysecentrum in Rotterdam in het toenmalige Sint Clara Ziekenhuis. Aanvankelijk alleen voor acute dialyse, later als eerste centrum in Nederland ook voor chronische hemodialyse. Hierdoor kregen patiënten met nierfalen weer een langetermijnperspectief.

Advertenties uit de krant