Afbeelding

Column Melvin: Vier het feest

Algemeen

Meer dan een week geleden werden de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Het was weer tijd voor het feest van de democratie, zoals verkiezingen vaak genoemd worden. Toch zijn deze feesten nooit geheel feestelijk. Op de dag dat de democratie uitbundig gevierd werd, had bijna de helft van de Nederlandse kiesgerechtigden namelijk geen zin in het festijn. Dat bleek wel uit de opkomstpercentages.

Ongeveer 56 procent van de feestbeesten kwam wel opdagen bij een van de stembureaus. Overal werd gesproken over het feit dat de opkomst veel hoger lag dan in 2015 en zelfs hoger was de gemiddelde opkomst. Eigenlijk is dat best raar, want iets meer dan de helft is in mijn beleving niet veel. Met je stem kan je invloed uitoefenen op de koers van het land en het is daarom zonde om niet te stemmen.

Het welbekende argument om niet te gaan stemmen is natuurlijk dat stemmen toch geen nut heeft. Ten eerste telt je stem nauwelijks mee en ten tweede luisteren politici toch niet. Daarnaast wordt er ook vaak gezegd dat de huidige politiek achterhaald is. Vlak voor de verkiezingen doen politici een tijdje heel erg hun best, maar zodra ze met hun kont in Den Haag zitten handelen ze alleen uit eigenbelang.

Tot op zeker hoogte is dit natuurlijk waar. In de Tweede Kamer (of provincie) gaan partijen samenwerken en plotseling is het plan over klimaat dat jij zo belangrijk vond van tafel geveegd. Helaas is dat de werkelijkheid in een land van compromissen. Op deze manier zijn in feite alle politici dikke, vette leugenaars. Daarnaast zitten er ook andere nadelen aan een democratie. Winston Churchill zei daarom ook het volgende: 'Een democratie is de slechtste staatsvorm, op alle andere na.'

Toch moeten we niet denken dat onze stem waardeloos is. Het feit dat we überhaupt voor onze leiders mogen stemmen is al uniek genoeg. Het kostten honderden jaren, vele oorlogen en miljoenen doden om dit voor elkaar te krijgen. We moeten daarom vooral onze invloed blijven uitoefenen. Neem bijvoorbeeld die 44 procent niet-stemmers. Als zij op één partij hadden gestemd, kon zelfs Forum voor Democratie zijn koffers pakken. Over twee maanden is er gelukkig een herkansing: de EU verkiezingen. Laten we dan met zijn alle wél volop gaan stemmen, om onze mooie democratie te vieren.

Advertenties uit de krant