Afbeelding

Florian: Ergonomische lapzwans

Algemeen

Laat ik maar met de stoel de kamer inschuiven, oftewel met de deur in huis vallen: ik zit te veel. In de trein, wachtend op de trein, op mijn opleiding, op mijn werk (met uitzondering van het werk bij de kaasboer uiteraard), thuis; gewoon overal waar een zitgelegenheid zich voordoet. Is dit herkenbaar?

Kijk, de gemiddelde Nederlander zit ongeveer zeven uur op een dag, waarvan onder jongeren zelfs wordt gezegd dat ze gemiddeld tien uur per dag zitten. Voor veel jongeren zal dat misschien niet helemaal opgaan, maar het laat wel zien hoeveel tijd er gezeten wordt op een dag.

Anders dan de vele uitroepen dat mensen meer moeten gaan sporten, meer moeten bewegen ook tijdens werk, wil ik hier een ander punt aansnijden: de manier waarop je zit.

Volgens een collega zat ik 'niet erg ergonomisch op mijn stoel'. Het bleek een term te zijn die verband houdt met de veiligheid en gezondheid op het werk. En even voor de duidelijkheid: het is niet onveilig of ongezond ingericht, maar ik maakte blijkbaar ongezond gebruik van mijn stoel. Ik had de rugleuning op de laagste stand gezet, been onder mijn andere been en het bureau wat omhoog gezet. Bijna alle regels van de 'ergonomie' had ik gebroken. Want als je goed en gezond wilt zitten, moeten je rug en knieën een hoek van 90 graden maken, beide voeten op de grond en de bureaustoel hoog genoeg staan, zodat ook je ellebogen een hoek van negentig graden maken. Mislukt dus!

Maar ergonomie heeft niet alleen met het goed zitten op een stoel te maken. Een nog belangrijker punt is dat er voldoende ontstress mogelijkheden zijn. Op die manier blijft het gezond om te werken. Een rondje langs het koffiezetapparaat of in de pauze een luchtje scheppen, zorgt er alweer voor, dat je even goed kan ontstressen: een ergonomische lapzwans dus.

Ook al zit je niet veel: het is goed om van tijd tot tijd even de ergomische lapzwans uit te hangen. Of zeg jij: laat maar zitten?

Advertenties uit de krant