Afbeelding

Column Jamie: Zwerfdierendag, nooit van gehoord

Algemeen

Ik studeer journalistiek en de afgelopen weken speelde ik de redactie van een nieuwswebsite na. Iedere ochtend vergader je met elkaar en pitch je een onderwerp waar je je de rest van de dag mee bezig houdt. Afgelopen week was het anders. Je mocht een onderwerp vast pakken en daar een week lang in duo's aanwerken. Samen met mijn partner gekozen wij voor Zwerfdierendag. Ja, wij hadden er ook nog nooit van gehoord. Haha..

Het is eigenlijk precies wat je denkt dat het is: een Dierendag, alleen dan speciaal voor zwerfdieren, op 4 april. Deze dag is niet zo groot als de welbekende 4 oktober, maar daarom vonden wij het juist leuk om beet te pakken. Iemand voor dit onderwerp vinden was helaas nog niet zo makkelijk. Na een middag alleen maar bellen is het toch gelukt: de volgende dag vertrokken wij als eerst naar de dierenambulance van Maasdijk.

De vrouw was ontzettend aardig en we kregen van alles te horen en te zien. Wat nog het meest indruk op mij maakte was de map met foto's van gevonden dieren. Van doorgefokte honden, tot een paard met maden in zijn vacht: het was verschrikkelijk. Ze liet ons de foto's zien onder het nom van 'ja misschien krijgen jullie hierdoor een beter beeld'. Nou dat beeld is inderdaad wel verbeterd. Ik had al respect voor die mensen, maar nu helemaal.

Later gingen wij nog naar een dierenasiel, een dierenarts en iemand die gedumpte konijnen in een bos vond. Het is gewoon triest dat iemand zijn konijnen zat is en gewoon ergens in een bos neerzet. Gelukkig hebben de beesten inmiddels weer een fijn thuis gevonden.

Hoe dan ook het was een week vol dieren. Ik heb werkelijk alles gezien: van honden tot katten en van konijnen tot een super schattige baby-eekhoorn (heel erg leuk). Het is goed dat een dag als Zwerfdierendag meer aandacht vraagt voor zwerfdieren en achtergelaten dieren in Nederland. Ik heb er namelijk nooit zo bij stilgestaan en ik denk wel meer mensen niet. Het zou leuk zijn als het daardoor net zo groot zou worden als Dierendag.

Jamie

Advertenties uit de krant