Afbeelding

Mogelijk drie 'tiny forests'

Algemeen

BARENDRECHT – Barendrecht gaat inzetten op drie 'tiny forests' binnen de gemeentegrenzen, minibossen ter grootte van een tennisbaan. EVB, D66 en GroenLinks vroegen dinsdag 2 april in de gemeenteraad steun voor het voorstel om Barendrecht aan te melden als mogelijke partnergemeente van het IVN-programma Tiny Forest'. VVD, PvdA, CDA en SGP-CU steunden de motie.

Barendrecht moet aan elf voorwaarden voldoen en daarna een stappenplan van tien stappen doorlopen. Wethouder Cees Schaap zei daarom het een zeer sympathiek voorstel te vinden, maar wel aan verwachtingsmanagement te moeten doen.

Veel partijen zien een uitdaging in het vinden van ruimte voor de minibossen. Indiener Nicoline Blankenstein (EVB)r: ,,Het begint met één, daarna wordt pas gekeken naar nummer twee en drie. Ik denk dat het ten koste moet gaan van stenen. Groene schoolpleinen zijn erg in opkomst en we denken dat scholen hiervoor open zouden staan.''

Leendert Mijnders (SGP-CU) stelde voor te kijken of samen met buurgemeenten Ridderkerk en Albrandswaard ingeschreven kan worden. Blankenstein: ,,U kent het standpunt van EVB over de BAR-samenwerking, dus waarom zouden we er twee weggeven? Daar moeten we niet mee van start gaan. Als het anders niet kan, dan is dat voor ons een optie.''

De partijen en het college werden het erover eens dat de aanleg (circa 12.500 euro) moet gebeuren vanuit de algemene reserves, het onderhoud vanuit het budget voor groenonderhoud. De aanmeldtermijn loopt tot 26 april. Als het allemaal doorgaat, zou in november gestart worden met de aanplant van het eerste minibos.

Tiny forests zorgen ervoor dat jong en oud meer in contact komt met de natuur. Het initiatief draagt daarnaast bij aan een groener Barendrecht dat beter bestand is tegen klimaatveranderingen.

Advertenties uit de krant